Bereid uw borsten voor op borstvoeding

nieuws Indien je borstvoeding wil geven, is het aan te raden om reeds tijdens de zwangerschap uw borsten voor te bereiden.

• Was de borsten alleen met water. Zeep droogt de huid uit en verdoezelt de natuurlijke geur. Is de huid erg droog, dan kan je hem insmeren met een niet geparfumeerde lotion of zalf.
• Je kan de tepels wat versterken door elke dag een paar uur zonder BH onder de kleding te lopen of om ze af en toe wat te bruinen in de zon.
• Heb je erg ingetrokken of erg platte tepels? Je kan proberen de tepel wat meer naar buiten te krijgen door de duimen aan beide kanten vlak naast de tepel te plaatsen, dus niet aan de rand van de tepelhof. Druk de tepelhof in en trek tegelijkertijd de huid van de tepelhof strak, door de duimen van elkaar af te bewegen. Hiermee strek je de tepel: als je de strakke huid loslaat, zal de tepel naar boven en buiten komen. Verplaats nu je duimen en herhaal de oefening, zo ga je de hele tepel rond. Er zijn ook tepelvormers te koop. Een tepelvormer bestaat uit een kunststof hol plaatje met in het midden een gat, dit plaatje leg je op je borst, het gat valt over de ingetrokken tepel, en een bol kunststof kapje dat op het plaatje past. De tepelvormer wordt onder de beha gedragen en oefent een druk uit op je tepelhof, waardoor de tepels worden gestimuleerd om naar buiten te komen. Gebruik de tepelvormer in het begin enkele keren een half uurtje per dag en voer dit geleidelijk op.
• Gebruik vanaf de 7e zwangerschapsmaand - telkens je borstvolume toeneemt - een aangepaste borstvoedings-BH.

Lees ook: Nieuwe richtlijnen over borstvoeding en kunstvoeding voor zuigelingen


Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram