Nachtdienst verhoogt risico borstkanker

Laatst bijgewerkt: augustus 2015
123-werk-nachtdienst-veilgh-verkeer-pol.jpg

nieuws Langdurige verstoring van het dag-en-nachtritme verhoogt de kans op borstkanker en leidt bovendien tot gewichtstoename bij borstkankergevoelige muizen. Dit blijkt uit een studie van het Erasmus MC in Rotterdam en van het Nederlandse RIVM. Met deze studie is een direct verband aangetoond tussen langdurige verstoring, zoals deze voorkomt bij de mens bij regelmatig nachtwerk en veelvuldige jetlag, en het ontstaan van borsttumoren en gewichtstoename.

Nagebootst nachtwerk
De laatste jaren zijn er steeds meer aanwijzingen dat langdurig werken in ploegendiensten een risico voor de gezondheid kan vormen, zoals een verhoogde kans op borstkanker bij vrouwen. Een direct oorzakelijk verband tussen nachtwerk en gezondheidsrisico’s ontbreekt echter. Het is denkbaar dat vrouwen in nachtdienst later kinderen krijgen, ongezonder eten, minder sporten of meer alcohol drinken - al deze factoren vergroten de kans op borstkanker en gewichtstoename.
In dit onderzoek met muizen is verstoring van het dag-nacht ritme zo goed mogelijk nagebootst, met uitsluiting van de verstorende factoren, en is het verband met het verhoogd borstkanker risico niettemin gevonden. De muizen hebben een genetische mutatie, waardoor ze extra gevoelig zijn voor het krijgen van borsttumoren, vergelijkbaar met verhoogde risicogroepen bij mensen. Deze studie geeft aanvullend bewijs en inzicht in mechanismen die ten grondslag kunnen liggen aan de effecten op borstkankerrisico en ongewenste gewichtstoename bij de mens. Zo is nu duidelijk dat chronische verstoring van de biologische klok en slaap een rol spelen.

Gezonder nachtwerk mogelijk?
In Nederland werken 1,2 miljoen Nederlanders (16 procent van de beroepsbevolking) soms of regelmatig in de nachtdienst. Ongeveer 3,8 miljoen mensen (51 procent) geven aan soms of regelmatig tijdens de avonduren te werken. Nachtwerk kan niet afgeschaft worden, zeker niet in onze 24-uurs economie. Het RIVM en Erasmus MC zijn gestart met onderzoek naar interventies die het risico op gezondheidsaandoeningen zo laag mogelijk maken. Voorbeelden zijn ploegendienstroosters met minder aaneengesloten nachtdiensten, of het aanpassen van voedselpatronen. Het unieke borstkankermodel bij muizen, gebruikt in deze studie, biedt de mogelijkheid om binnen een jaar te testen of een interventie het risico verlaagd. Dit duurt in studies bij mensen minimaal 20 jaar.

Bron:

http://www.erasmusmc.nl/corp_home/corp_news-center/2015/2015-07/nachtdienst.verhoogt.risico.borstkanker/
http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Nieuwsberichten/2015/Langdurige_verstoring_van_dag_en_nachtritme_verhoogt_risico_op_borstkanker_en_leidt_tot_gewichtstoename
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram