Kans op borstkanker bij transvrouwen stijgt na hormonale behandeling

123-transgender-identit-man-vrouw-09-19.jpg

nieuws

Na hormoonbehandeling hebben transgendervrouwen een hogere kans op borstkanker dan voor hun transitie. Zij zouden moeten deelnemen aan de normale borstkankerscreening. Hun kans is wel lager dan die van vrouwen die geen transitie hebben ondergaan. Dat blijkt uit onderzoek aan het universitair ziekenhuis Amsterdam UMC op basis van onderzoek naar borstkankerrisico bij transgendermannen en -vrouwen. Zij gebruikten gegevens van transgenderpersonen die daar tussen 1972 en 2016 zijn behandeld en hormonale behandeling ondergingen. 

Borstkanker is vaak gevoelig voor geslachtshormonen. Doordat onder invloed van de behandeling met geslachtshormonen het borstweefsel verandert, verandert het risico op borstkanker mee. Uit de studie blijkt dat het risico op borstkanker bij transgender personen die behandeld worden met geslachtshormonen tussen de risico’s van mannen en vrouwen van de algemene bevolking in komt te liggen. 

  • Het risico op borstkanker van transvrouwen (mensen geboren als man, die zich identificeren als vrouw) is 46 keer zo hoog als het lage risico van mannen in de algemene bevolking. Het risico blijft echter drie keer lager dan dat van vrouwen in de algemene bevolking. Deze resultaten laten zien dat vrouwelijke hormonen (oestrogenen) het risico op het krijgen van borstkanker vergroten.
  • Het risico op borstkanker van transmannen (mensen geboren als vrouw, die zich identificeren als man) werd 5 keer lager dan het risico van vrouwen in de algemene bevolking. Het risico blijft wel aanzienlijk hoger dan bij mannen in de algemene bevolking. Van belang is dat transmannen die een borstverwijderende operatie hebben ondergaan nog steeds borstkanker kunnen krijgen. Tijdens deze operatie wordt uit cosmetische overwegingen namelijk niet al het borstklierweefsel weggehaald en in dit achtergebleven borstklierweefsel kan later borstkanker ontstaan.
Het is nog niet bekend of er bepaalde doseringen, of toedieningswijzen van hormonen zijn die minder bijdragen aan het kankerrisico. Evenmin bekend is of er sprake was van BRCA-mutaties en hoezeer deze het risico beïnvloeden. Het is daarom de vraag of genetisch onderzoek moet plaatsvinden voorafgaand aan een hormonale behandeling. 

Wat betekent dit voor de behandeling van transgendermensen?
  • Op basis van deze onderzoeksresultaten worden transvrouwen geadviseerd deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Als het wettelijke geslacht is aangepast naar ‘vrouwelijk’ krijgen zij hiervoor vanzelf een oproep. 
  • Als er borstkanker voorkomt in de familie, kan het zijn dat er een borstkanker screeningsadvies is gegeven voor alle vrouwen in die specifieke familie. Dit advies geldt dan ook voor de transvrouw die hormonen gebruikt.
  • Transmannen bij wie geen borstverwijderende operatie heeft plaatsgevonden, worden geadviseerd deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Het is belangrijk te beseffen dat transmannen hiervoor geen oproep ontvangen als hun wettelijke geslacht is aangepast naar ‘mannelijk’. 
  • Transmannen die wel een borstverwijderende operatie hebben ondergaan, worden geadviseerd zich bij hun huisarts te melden als zij (alarmerende) veranderingen opmerken aan hun borst of tepel.

Meer info
transgenderinfo.be/
transgenderzorg.be/

Bron
www.bmj.com/content/365/bmj.l1652
www.vumc.nl/nieuws/nieuwsdetail/risico-op-borstkanker-bij-transgender-personen-verandert-door-behandeling-met-geslachtshormonen-.htm


Laatst bijgewerkt: oktober 2019
Vragen over kanker? Contacteer gratis Kankerinfo Vragen over kanker? Contacteer gratis Kankerinfo
Stichting tegen Kanker

Onze huisartsen, psychologen, sociaal assistenten en gespecialiseerde verpleegkundigen helpen je om antwoorden te vinden!

Contacteer gratis Kankerinfo

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram