Grote vrouwen hebben meer kans op kanker

123-vr-ouder-fitness-stretch-170-10.jpg

nieuws Hoe langer een vrouw is, des te groter is de kans dat zij na de menopauze kanker krijgt. Dat schrijven onderzoekers in het tijdschrift Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

De onderzoekers vonden een verband tussen lengte en borst-, dikke darm-, baarmoederslijmvlies-, eierstok-, nier-, endeldarm-, huid- en schildklierkanker. De gevonden verbanden veranderden niet na correctie voor verschillende factoren die van invloed zijn op deze vormen van kanker. Het verband met de lengte bleek ook groter dan het verband met het lichaamsgewicht (uitgedrukt in BMI).

Het onderzoek betrof bijna 145.0000 vrouwen tussen 50 en 79 jaar, waarvan er bijna 21.000 kanker kregen in het 12 jaar durende onderzoek. Voor elke 10 centimeter lengte extra, nam de kans op een vorm van kanker met 13 procent toe.

Volgens de onderzoekers is het niet zozeer de lengte die een rol speelt, wél de hormonen en andere groeifactoren zoals de voeding en genetische factoren die invloed hebben op lichaamslengte.


Laatst bijgewerkt: oktober 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram