Biologie van hormoongevoelige borstkanker bij mannen in kaart gebracht

Laatst bijgewerkt: maart 2018
123-logo-bk-borstca-borstkanker-man-vr-02-18.jpg

nieuws

Borstkanker bij mannen komt weinig voor en mannen met hormoongevoelige borstkanker krijgen dezelfde anti-hormonale therapie als vrouwen. Vaak met effect, maar er was nog geen wetenschappelijke onderbouwing voor.  Kankeronderzoekers van het Antoni van Leeuwenhoek en Oncode Institute hebben nu opgehelderd hoe hormonen het tumor-DNA beïnvloeden bij mannen met borstkanker. De onderzoekers publiceerden hun bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications. 

Bij het overgrote deel van de borstkankers, zowel bij mannen als bij vrouwen, is de tumor hormoongevoelig. Dit houdt in dat hormonen, zoals oestrogeen, invloed uitoefenen op het DNA, waardoor de tumor gaat groeien en uiteindelijk kan gaan uitzaaien. Daarom is anti-hormonale therapie, gericht op het blokkeren van het vrouwelijk hormoon oestrogeen, ook bij mannen vaak onderdeel van de behandeling. Vaak met effect maar ook met belastende bijwerkingen. 

Biologisch nauwelijks verschil?
De eerste conclusie van het onderzoek is dat verreweg de meeste borsttumoren bij mannen en vrouwen biologisch nauwelijks van elkaar te onderscheiden zijn. Dit geeft een wetenschappelijke basis aan de huidige praktijk om mannen en vrouwen dezelfde anti-hormonale therapie te geven.
Maar evenals bij vrouwen met hormoongevoelige borstkanker zijn er ook mannen bij wie de kanker ondanks de behandeling toch terugkomt. Die groep heeft dus waarschijnlijk baat bij een andere of aanvullende aanpak. En juist bij deze groep mannen blijken de DNA-profielen van de tumor wel degelijk sekse-specifiek te zijn.
Bij patiënten met een minder gunstig verloop van de ziekte zijn, onder invloed van hormonen, andere plekken van het DNA actief. Dat zegt iets over de therapiegevoeligheid van elke individuele tumor en deze kennis is essentieel bij het zoeken naar een therapie op maat. Bij mannen zie we ook specifieke patronen, die anders zijn dan bij vrouwen.  
De onderzoekers hopen dat hiermee een eerste stap gezet is naar een behandeling op maat.


Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram