Nieuwe bloedtest voor opsporing Hodgkin

nieuws Een onderzoeksteam van UZ Leuven heeft een nieuwe techniek ontdekt om chromosomale afwijkingen van Hodgkincellen op te sporen via een bloedtest.

De ziekte van Hodgkin vertegenwoordigt tussen 11 tot 30 procent van alle lymfomen (lymfeklierkanker) en is het meest frequent voorkomende lymfoom bij adolescenten en jongvolwassenen. Typisch voor deze ziekte is dat de kwaadaardige cellen minder dan 1 procent van het totaal aantal cellen in de klierzwellingen vertegenwoordigen. Dit is een belangrijke technische hinderpaal bij het onderzoek naar de biologie en de genetische oorzaken van deze aandoening. Een multidisciplinair onderzoeksteam van UZ Leuven heeft nu aangetoond dat genetisch gewijzigde kenmerken van deze kwaadaardige cellen beter kunnen worden gedetecteerd in het DNA in bloedplasma dan in het kliergezwel zelf.

Eind 2013 schakelde het centrum menselijke erfelijkheid van UZ Leuven voor de prenatale screening van foetale trisomieën bij zwangere vrouwen (zoals trisomie 21 - syndroom van Down) over op de analyse van celvrij DNA in het bloedplasma van de moeder. Deze techniek berust op de aanwezigheid van kleine hoeveelheden foetaal DNA in dit celvrij DNA. Het huidige onderzoek over de ziekte van Hodgkin ging aan het rollen toen bij een zwangere vrouw de test complexe afwijkingen aan het licht bracht. Bij de vrouw werd vervolgens de ziekte van Hodgkin in een vroeg stadium vastgesteld.

In totaal werden tien opeenvolgende patiënten met de ziekte van Hodgkin onderzocht en in negen van hen werden chromosomale afwijkingen in het celvrij DNA teruggevonden. Deze afwijkingen kwamen overeen met afwijkingen in de Hodgkin-cellen in de kliergezwellen en normaliseerden snel na opstarten van therapie. Uit de patronen kwamen ook verschillen tussen patiënten naar voren.

De technologische doorbraak voor het onderzoek naar de oorzaken van Hodgkin-lymfoma opent nieuwe perspectieven voor de diagnose en opvolging van deze ziekte. Deze nieuwe techniek kan bovendien toelaten om nieuwe biomerkers te ontwikkelen voor een meer doelgerichte en gepersonaliseerde therapie van de ziekte van Hodgkin.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019
100 Jaar Stichting tegen Kanker 100 Jaar Stichting tegen Kanker
Stichting tegen Kanker

In 2024 viert Stichting tegen Kanker haar 100-jarig bestaan onder de Hoge Bescherming van Koningin Mathilde. Al van bij de start in 1924 was haar belangrijkste drijfveer: hoop omzetten in overwinning.

100 jaar strijd tegen kanker - Stichting tegen Kanker

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram