Verhogen aardappelen de bloeddruk?

nieuws Volgens een Amerikaanse studie gepubliceerd in The BMJ verhogen aardappelen de bloeddruk. Terwijl net werd gedacht dat ze een gunstig effect zouden hebben op de bloeddruk omdat ze relatief veel Kalium bevatten, wat de bloeddruk zou moeten doen dalen.

De onderzoekers analyseerden dieetgegevens van bijna 190.000 volwassen mannen en vrouwen over een periode van 20 jaar. Daaruit bleek dat vrouwen die jarenlang vier keer per week of meer aardappelen aten (gekookt, gebakken, gepureerd) meer kans op een hoge bloeddruk hebben dan vrouwen die minder dan één keer per maand aardappelen aten. Bij mannen werd een dergelijk verband niet teruggevonden. Behalve voor frieten: hier was er zowel bij mannen als vrouwen een verband met een hoge bloeddruk. Voor aardappelchips werd daarentegen geen negatief effect vastgesteld.
Het onderzoeksteam berekende ook dat wanneer één portie aardappelen per dag wordt vervangen door een niet-zetmeelhoudende groente, het risico op hoge bloeddruk daalt.

Het negatieve effect van aardappelen op de bloeddruk stond los van andere dieetfactoren, zoals de consumptie van groenten en fruit, granen enzovoorts en van andere risicofactoren voor hoge bloeddruk, zoals overgewicht, leeftijd...
Een mogelijke verklaring is dat aardappelen in vergelijking met andere groenten een hoge glycemische index hebben, waardoor het bloedsuikergehalte sterk stijgt. Dat zou op zijn beurt een negatief effect kunnen hebben op de bloeddruk.

De onderzoekers stippen uitdrukkelijk aan dat met dit soort epidemiologisch onderzoek alleen een mogelijk verband kan aangetoond worden, maar niet dat het om een oorzakelijk verband gaat. Toch menen de onderzoekers dat hun studie aantoont dat aardappelen beter niet beschouwd worden als groente, maar net als andere koolhydraatrijke voedingsproducten een negatief effect op de bloeddruk kunnen hebben.
In een editoriaal 'Are there bad foods or just bad diets?' (Zijn er slechte voedingsproducten of slechte diëten) dat het artikel begeleidt, schrijven Australische wetenschappers dat onze voeding inderdaad een belangrijke rol speelt bij het voorkomen en het beheersen van een hoge bloeddruk. Maar in plaats van de specifieke voedingsmiddelen of -bestanddelen zoals aardappelen met de vinger te wijzen, is het volgens deze wetenschappers veel belangrijker om aandacht te besteden aan het globale dieet en voedingspatroon. Ze stippen verder aan dat de glycemische index van aardappelen heel sterk afhangt van de bereidingswijze en de rest van de maaltijd. En ze wijzen erop dat DASH-dieet, waarvan aangetoond wordt dat het een gunstig effect op de bloeddruk heeft en dat wereldwijd wordt aanbevolen voor hoge bloeddruk, wel degelijk ook aardappelen bevat.

Lees ook: Een lagere bloeddruk met het DASH-dieet

• Potato intake and incidence of hypertension: results from three prospective US cohort studies
http://www.bmj.com/cgi/doi/10.1136/bmj.i2351
• Are there bad foods or just bad diets?
Dietary patterns matter more than isolated food items, and that’s what we should be studying
http://www.bmj.com/cgi/doi/10.1136/bmj.i2442


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram