Neem zelf uw bloeddruk

nieuws Het thuis meten van de bloeddruk voorspelt het risico op het krijgen van hart- en vaatziekten beter dan bij de arts of in de kliniek. Als de dokter uw bloeddruk neemt, is die vaak hoger dan bij u thuis omdat de stress een verhoogde bloeddruk veroorzaakt (witte jas hypertensie).
Thuisbloeddrukmeting is geschikt voor bijna iedereen met een verhoogde bloeddruk.

Het wordt in het bijzonder aangeraden:
• om witte-jashypertensie op te sporen vooraleer een behandeling te starten bij jonge patiënten met een laag cardiovasculair risico,
• voor de diagnose en opvolging van hypertensie bij bejaarden omdat witte-jashypertensie vaak voorkomt en omwille van het verhoogd risico op plotse bloeddrukvermindering wanneer ze rechtstaan uit bed of wanneer ze lang gezeten hebben (orthostatische hypotensie),
• diabetici (strikte streefbloeddruk, frequente orthostatische hypotensie)
• zwangere vrouwen
• Bij patiënten die antihypertensieve combinatietherapie krijgen, wanneer de bloeddrukwaarden op consultatie bij de arts te hoog blijven. Thuisbloeddrukmeting wordt dan gebruikt om therapie-resistente hypertensie te onderscheiden van een witte-jaseffect.

Gebruik uitsluitend een bloeddrukmeter die de meting verricht via een op te blazen manchet rond de bovenarm. De manchet moet de geschikte maat hebben of aanpasbaar zijn. Pols- of vingerbloeddrukmeters worden niet aanbevolen, vanwege de vele onnauwkeurigheden tijdens de metingen. De voorkeur gaat naar een toestel “met geheugen” (registratie van bloeddrukwaarden met optie afdrukken of overdracht van gegevens). Als er toch wordt gekozen voor een ander type toestel vanwege de meerkost, is een bloeddrukagenda onmisbaar voor de rapportering.
Koop een elektronische bloeddrukmeter die voldoet aan de internationaal geldende testcriteria van de British Hypertension Society (BHS). Op de website van de BHS zijn alle gevalideerde bloeddrukmeters te vinden (www.bhsoc.org/blood_pressure_list.stm).
De toestellen moeten goed onderhouden en regelmatig (minstens om de 2 jaar) gecontroleerd worden.

Hoe meten?
• In zittende houding, arm steunend op de tafel, benen niet gekruist, voeten plat op de grond ;
• ontspannen, reeds minimum 5 minuten rustig, zonder te praten of te bewegen;
• Plaats de manchet op de arm met de buis tussen midden- en ringvinger. De manchet moet 1 à 2 cm verwijderd zijn van de elleboogplooi en u moet met uw vinger onder de manchet kunnen als deze geplaatst is ;
• Meestal wordt omwille van het gemak de linkerarm aangeraden. Beter is om de arm waar de hoogste bloeddruk wordt gemeten te gebruiken.

Aangeraden wordt om het aangekochte toestel eerst onder toezicht van een bekwame zorgverstrekker (arts, apotheker, ….) te gebruiken en daarna thuis. Een controle van de meettechniek door de zorgverstrekker na een bepaalde periode (bv. 1 of 3 maand) is eveneens aangewezen.

Tip: alles over thuisbloeddrukmeters:


Laatst bijgewerkt: maart 2012

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram