UZ Gent onderzoekt toepassing baarmoedertransplantatie in België

Laatst bijgewerkt: juli 2022

nieuws In Zweden is voor het eerst een vrouw bevallen nadat ze een baarmoedertransplantatie had ondergaan. De 36-jarige vrouw was geboren zonder baarmoeder maar kreeg het orgaan van een bevriende zestiger.

Artsen van het UZ Gent waren nauw betrokken bij de voorbereidingen van deze baarmoedertransplantatie. Het UZ Gent onderzoekt momenteel vanuit medisch, gezondheidseconomisch en ethisch perspectief verder of het die nieuwe behandeling ook kan aanbieden

In België worden er jaarlijks een 15-tal meisjes zonder baarmoeder geboren. Elk jaar zijn er ook minstens een even groot aantal vrouwen die hun baarmoeder op jonge leeftijd verliezen. Dankzij de nieuwe techniek kunnen die vrouwen voortaan hun eigen kinderen dragen en ter wereld brengen. Het Zweedse team maakt gebruik van levende donoren - meestal nauwe familieleden, zoals de moeder of de zus. Zij lopen dan ook de meeste risico's door de chirurgie. Het UZ Gent zet momenteel, in samenwerking met de Zweden, de techniek van uterustransplantatie vanuit overleden donoren op punt.

Omdat de baarmoeders niet bevestigd werden aan de eileiders, zijn de vrouwen afhankelijk van IVF om zwanger te worden. Omdat ze alle negen beschikken over gezonde eierstokken en eicellen, werden op voorhand enkele eitjes weggenomen en ingevroren. Na maximaal twee zwangerschappen moeten de vrouwen hun nieuwe baarmoeder opnieuw afstaan, opdat ze kunnen stoppen met medicatie die afstoting tegengaat.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram