Meld bijwerkingen van geneesmiddelen online

123-bijsluiter-geneesm-bijwerk-03-19.png

nieuws

Om het melden van bijwerkingen door patiënten te stimuleren, is er nu ook een online meldingsformulier voor patiënten beschikbaar. Als patiënt kan je dit formulier online invullen en versturen, wat veel gebruiksvriendelijker is dan de bestaande meldingsmogelijkheden.

Dat formulier vind op de website https://www.eenbijwerkingmelden.be/general en via het portaal www.mijngezondheid.belgie.be.

Wanneer je bijwerkingen van een geneesmiddel ondervindt, spreek je daarover natuurlijk best ook over met je apotheker en je arts.

In België kunnen patiënten sinds 2012 bijwerkingen van geneesmiddelen rechtstreeks melden aan het FAGG. In 2012 werden er 23 bijwerkingen gemeld door patiënten, in 2018 waren dat er al 365. Door bijwerkingen te melden draag je bij aan de veiligheid van geneesmiddelen.

Waarom bijwerkingen melden?
Wanneer een geneesmiddel op de markt komt, zijn niet noodzakelijk alle effecten ervan gekend. Het is dus mogelijk dat iemand last krijgt van een ongekende of een (nog niet goed) gekende bijwerking. Elk Europees land is daarom verplicht om gegevens over gekende en ongekende bijwerkingen van geneesmiddelen te verzamelen en te evalueren. Wetenschappelijke studies tonen aan dat meldingen van bijwerkingen door patiënten een waardevolle aanvulling zijn op de meldingen via de zorgverleners en de farmaceutische bedrijven.
Zie ook:
www.apotheek.be/geneesmiddelen/voordelen-risicos/meld-elke-vermoedelijke-bijwerking


Laatst bijgewerkt: april 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram