Concentratieverhogende medicijnen populair onder studenten

123-p-student-boeken-exam-170-6.jpg

nieuws Een op de tien studenten slikt wel eens een concentratieverhogend medicijn en middelen om de studieprestaties te verhogen. Vooral het ADHD-medicijn Ritalin wordt veel gebruikt als 'breindoping'. Daarnaast slikken ook veel studenten Aderall en speed. Dit blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau No Ties in opdracht van NOS op 3. Dit meldt NOS.
Het onderzoeksbureau vroeg studenten of ze weleens drugs of medicijnen gebruiken om beter te kunnen studeren. Van de ondervraagden gaf 11 procent toe wel eens stimulerende middelen te gebruiken. 60 procent slikt het medicijn Ritalin. Andere populaire middelen zijn Aderall, eveneens een ADHD-medicijn, en speed.

Ritalin en Aderall helpen mensen met ADHD om zich beter te kunnen concentreren. Hoewel de medicijnen ook een concentratieverhogend effect hebben op mensen zonder ADHD, reageert niet iedereen hetzelfde op de middelen. De pilletjes werken vooral bij studenten die concentratieproblemen hebben. Zij blijven langer wakker en kunnen de stof die ze geleerd hebben beter onthouden. Daar staan wel mogelijke bijwerkingen tegenover als hoofdpijn, buikpijn, gebrek aan eetlust en angstaanvallen.

Studenten komen in meer dan drie kwart van de gevallen via een bekende aan de middelen die ze gebruiken. De rest van de gebruikers komt aan de middelen via internet of via een dealer.

De Radboud Universiteit in Nijmegen onderzoekt nu het effect van Ritalin op de hersenen van gezonde studenten die geen ADHD hebben. Uit het onderzoek blijkt tot dusver dat Ritalin bij sommige mensen werkt, maar anderen presteren juist slechter door het medicijn.


Laatst bijgewerkt: mei 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram