Vermindert sauna het risico op een beroerte?

123-koppel-sauna-05-18.jpg

dossier

Oudere mensen die vier tot zeven keer per week een Finse sauna nemen, hebben tot 60 procent minder kans op een beroerte dan leeftijdsgenoten die slechts één keer per week een sauna nemen. Dat blijkt uit een onderzoek in Finland bij ruim 1600 mannen en vrouwen tussen 53 en 74 jaar die gedurende 15 jaar werden opgevolgd. Het onderzoek verscheen in het vakblad Neurology. 

Van de totale onderzoeksgroep kregen 155 (6%) mensen een beroerte in de loop van het onderzoek. Vergeleken met de mensen die slechts één keer per week een sauna namen, daalde de kans op een beroerte met 11 procent in de groep die twee à drie keer per week een sauna nam, en met 61 procent bij diegenen die vier tot zeven keer een sauna namen. Bij de berekeningen werd rekening gehouden met andere risicofactoren op een beroerte, zoals hart- en vaataandoeningen, leeftijd, geslacht, lichaamsbeweging, cholesterol, gewicht enzovoort. 

Eerder onderzoek in Finland liet al zien dat veelvuldig saunagebruik mogelijk de kans op hart- en vaatziekten en op een hoge bloeddruk vermindert. Of men uit dit onderzoek kan besluiten dat sauna de kans op een beroerte vermindert, is echter zeer de vraag. Dit onderzoek stelt alleen een verband vast tussen regelmatig saunagebruik en het risico op een beroerte, maar kan niet bewijzen dat het ene een gevolg is van het andere. Er kunnen tal van andere factoren een rol spelen. Bovendien was de groep die vier tot zeven keer per week een sauna nam zeer klein (12 procent van de deelnemers), en was er geen vergelijking met mensen die geen sauna nemen. 

Bron
http://n.neurology.org/content/early/2018/05/02/WNL.0000000000005606
http://n.neurology.org/content/early/2018/05/02/WNL.0000000000005592


Laatst bijgewerkt: december 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram