Een klap op het hoofd kan het risico op een beroerte aanzienlijk vergroten

123-vr-hoofdp-migr-hers-twijfel-02-181.jpg

nieuws Het risico op een beroerte na een hoofdletsel neemt dramatisch toe in de maanden na het letsel. Dat hebben Britse onderzoekers aangetoond. Het team meldt dan ook dat het essentieel is om deze patiënten goed op te volgen.

Hoofdtrauma, of craniocerebraal trauma, wordt gedefinieerd als een schok die wordt toegebracht aan het hoofd, en meer bepaald aan wat het neurocranium wordt genoemd. Er zijn drie gradaties: licht trauma (zonder bewustzijnsverlies of schedelbreuk), matig trauma (bewustzijnsverlies of breuk) en ernstig trauma (onmiddellijke coma, met of zonder breuk).

De ernst van een licht tot matig trauma moet zeker niet worden onderschat, noch op het moment zelf, noch op de lange termijn. Verschillende studies hebben aangetoond dat ook minder zware hoofdtrauma’s het risico vergroten op neurologische ziekten, waaronder dementie, de ziekte van Parkinson en epilepsie

Tot 5 jaar later

Ook de kans op een beroerte stijgt aanzienlijk na een stevige klap op het hoofd. Dat bleek uit onderzoek van een Brits team, verbonden aan de universiteit van Birmingham, dat de resultaten van een twintigtal internationale studies over het risico van posttraumatische beroerten vergeleek. De belangrijkste conclusie? Een hoofdtrauma, ongeacht het subtype of de ernst ervan, is geassocieerd met een zeer duidelijke verhoging (tot 86%) van het risico op een beroerte in de vier daaropvolgende maanden, en dat risico blijft aanzienlijk tot maar liefst vijf jaar na het ongeluk.

Chronisch gezondheidsprobleem

De auteurs stellen dan ook dat hoofdtrauma’s als een chronisch gezondheidsprobleem moeten worden beschouwd, zelfs als het slechts matig ernstig was en de patiënt goed herstelde, wat overigens meestal het geval is. Het gebruik van bepaalde geneesmiddelen (statines, vitamine K-antagonisten) kan het risico eventueel verminderen, hoewel deze aanpak met grote omzichtigheid moet worden benaderd omdat de doeltreffendheid en de risico-batenverhouding ervan nog nader moeten worden onderzocht.

Het is in elk geval belangrijk om te weten dat alle hoofdwonden met bewustzijnsstoornissen, ook al zijn ze van voorbijgaande aard, onmiddellijk moeten worden behandeld en idealiter gedurende 24 uur worden gemonitord. Daarnaast benadrukken de onderzoekers dat het belangrijk is om patiënten te informeren over de symptomen van een beroerte, zodat zij zo snel mogelijk kunnen reageren.

Lees ook: Ken jij de symptomen van een beroerte of CVA?

bron: International Journal of Stroke (https://journals.sagepub.com/home/wso)

Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram