Langer wachten bij vermoeden van misval

123-oz-echo-foto-170_11.jpg

nieuws Artsen moeten bij een vermoeden van een misval twee weken wachten met een tweede echo voordat zij besluiten om de zwangerschap af te breken. Dit blijkt uit een studie in een aantal Britse ziekenhuizen gepubliceerd in het medische tijdschrift BMJ.

Voor de studie werden 2.845 zwangere vrouwen opgevolgd die in het begin van hun zwangerschap een transvaginaal echografisch onderzoek ondergingen vanwege pijn, bloedingen of ernstige ochtendmisselijkheid, of omdat ze eerder al een misval hadden gehad. De studie wilde nagaan of de tekenen die onderzocht worden om een dreigende misval vast te stellen accuraat zijn en of de termijn tussen een eerste en tweede echo om de resultaten te bevestigen (meestal één week), voldoende lang is.

De onderzoekers besluiten dat de metingen die via echo gebeuren voldoende accuraat zijn om een misval met voldoende zekerheid te kunnen vaststellen. Wanneer een tweede echo nodig is om de diagnose te bevestigen, wordt daarmee echter het best veertien dagen gewacht in plaats van de huidige zeven dagen, om te vermijden dat een gezonde zwangerschap ten onrechte wordt afgebroken. Bijna twee procent van de diagnoses na zeven dagen zou niet kloppen, blijkt uit de studie. Als er veertien dagen gewacht wordt met de tweede scan, is de kans op een verkeerde diagnose vrijwel nul. Nadeel is dat de vrouw wel langer moet wachten op een definitief antwoord.


Laatst bijgewerkt: oktober 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram