CT-scan spoort longkanker en COPD op

Laatst bijgewerkt: april 2021

nieuws Longscans gemaakt om longkanker op te sporen zijn ook bruikbaar om de longziekte COPD te vinden. Dat schrijft een onderzoeksteam van het Universitair Medisch Centrum Utrecht in het tijdschrift JAMA van 30 oktober.

In het NELSON-onderzoek werken Utrechtse, Groningse, Rotterdamse, Haarlemse en Belgische artsen samen om via een bevolkingsonderzoek longkanker op te sporen. Mensen die roken of hebben gerookt worden uitgenodigd om een CT-scan van hun longen te laten maken. Daarmee is eventuele longkanker in een vroeg stadium op te sporen. Maar rokende mensen hebben ook een sterk vergrote kans op de longziekte COPD. De standaardmethode om COPD vast te stellen is een longfunctietest. De onderzoekers gingen na of een longscan de longfunctietest kan vervangen.

Op basis van de scan plus enkele eigenschappen van de patiënt (zoals gewicht en aantal gerookte sigaretten) konden ze het risico op COPD redelijk voorspellen. Het betekent niet dat de longfunctietest vervangen kan worden door een CT-scan. Het suggereert wel dat een eventueel bevolkingsonderzoek naar longkanker met CT-scans ook COPD-gevallen kan opsporen.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram