CT-scan spoort longkanker en COPD op

nieuws Longscans gemaakt om longkanker op te sporen zijn ook bruikbaar om de longziekte COPD te vinden. Dat schrijft een onderzoeksteam van het Universitair Medisch Centrum Utrecht in het tijdschrift JAMA van 30 oktober.

In het NELSON-onderzoek werken Utrechtse, Groningse, Rotterdamse, Haarlemse en Belgische artsen samen om via een bevolkingsonderzoek longkanker op te sporen. Mensen die roken of hebben gerookt worden uitgenodigd om een CT-scan van hun longen te laten maken. Daarmee is eventuele longkanker in een vroeg stadium op te sporen. Maar rokende mensen hebben ook een sterk vergrote kans op de longziekte COPD. De standaardmethode om COPD vast te stellen is een longfunctietest. De onderzoekers gingen na of een longscan de longfunctietest kan vervangen.

Op basis van de scan plus enkele eigenschappen van de patiënt (zoals gewicht en aantal gerookte sigaretten) konden ze het risico op COPD redelijk voorspellen. Het betekent niet dat de longfunctietest vervangen kan worden door een CT-scan. Het suggereert wel dat een eventueel bevolkingsonderzoek naar longkanker met CT-scans ook COPD-gevallen kan opsporen.


Laatst bijgewerkt: april 2021
Je Groeipakket via Infino? Kinderspel! Je Groeipakket via Infino? Kinderspel!
Infino

Jouw startbedrag en Groeipakket, tijdig en correct uitbetaald, zonder gedoe, mèt goed advies en duidelijke info? Dat kan bij Infino. Bovendien maak je de wereld zo nog een stukje duurzamer.

Vraag je startbedrag aan in 1, 2, 3!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram