CT-scan bij kind verhoogt kans op kanker

123-ct-scan-kind-tek-oz-170_08.jpg

nieuws CT-scans op jonge leeftijd kunnen de kans op kanker met 24 procent verhogen. Dit tonen Australische en Europese onderzoekers aan in de grootste studie tot nu toe naar het effect van CT-scans. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het British Medical Journal

De onderzoekers volgden 11 miljoen Australiërs die tussen 1985 en 2005 geboren zijn. Ze vergeleken het optreden van kanker tussen mensen die in de vroege levensfase een CT-scan hadden ondergaan en mensen zonder scans in hun medisch verleden.

De meeste deelnemers aan het onderzoek werden gedurende tien tot zeventien jaar gevolgd. 680.000 deelnemers aan het onderzoek ondergingen een CT-scan. In de gehele groep ontwikkelden 60.000 mensen kanker, of iets minder dan 10 per 100.000 per jaar.

Een CT-scan op jonge leeftijd blijkt het kankerrisico met 24 procent te verhogen. Dat betekent dat over een periode van 10 jaar per 10.000 kinderen 6 kinderen extra kanker zullen krijgen.
Bovendien neemt het risico toe met 16 procent voor iedere aanvullende CT-scan. Kinderen die voor hun vijfde levensjaar worden gescand, blijken het meeste risico te lopen: 35 procent verhoogd risico. Het verhoogde risico bleef bestaan tot minstens 15 jaar na de CT-scan.

Hersenkanker blijkt het meest voorkomende type kanker, vooral bij patiënten die op jonge leeftijd (- 5 jaar) een CT-scan hebben gehad.

Laatst bijgewerkt: augustus 2013

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram