Verbrand? Zo herstelt je huid razendsnel en word je mooi bruin

mini_zonbescherming.jpg

dossier Het was het mantra van je eigen mama en nu je zelf een kind hebt, herhaal je het ook tot vervelens toe: smeer je in met zonnecrème voordat je in de zon komt. Ben je toch verbrand? Dan zijn hier enkele tips om je huid te verzorgen (en hopelijk snel bruin te worden). Ons stoere zusje NSMBL zocht de beste tips voor je uit.

1. Blijf voorlopig uit de zon

De symptomen van een verbrande huid zijn pas na een paar uur zichtbaar. Blijf je toch in de zon zitten, dan verbrand je alleen nog maar meer. Pas ook op voor zand, zout water en chloor. Die verergeren de pijn en vergroten de kans op infecties. Kun je toch niet uit de zon blijven? Smeer dan in ieder geval de hele dag zonnecrème met een minimale factor van 30, vooral op de plek waar je verbrand bent. Blijf in de schaduw en bedek de verbrande huid met kleding. Combineer met een grote hoed en je ziet er fabulous uit.

2. Gebruik koud water

Als je verbrandt, is je huid niet alleen rood, maar soms ook gezwollen. Een koele douche kalmeert je huid en verlicht de pijn. Kies voor een rustgevende badzeep op basis van bijvoorbeeld aloë vera, havermout of soja. Onthoud: warm water droogt je huid uit. Vooral zwembadwater. En dat is juist wat je niet wilt.

3. Ice, ice, baby

Ook ijs kan je verbrande huid een handje helpen in het genezingsproces. Pak een handdoek en doe er wat ijs in. Druk die tegen je verbrande huid voor wat verkoeling. Houd het ijs vijf minuten tegen je huid aan en neem de handdoek er weer bij zodra je hem nodig hebt.

4. Smeer je huid in

De bovenste laag van je huid is verbrand en heeft vochtinbrengende middelen nodig, zoals een moisturizer. Die helpt de bovenste laag te herstellen en beschermt 'm tegen infecties en irritaties tot de huid de kans kreeg zichzelf te herstellen. Ook aloë vera is een natuurlijk verkoelend goedje dat perfect werkt, zeker als je huid ook nog eens enorm jeukt. Havermout, soja of ceramide zijn goede alternatieven. Let wel op met sterk geparfumeerde crèmes: die kunnen de huid net irriteren. Is je hoofdhuid verbrand en wil je geen vet haar door zalfjes? Gebruik dan de handdoek met ijs en draag altijd een hoed of pet.

5. Laat je huidverzorging even voor wat het is

Als je gezicht verbrand is, moet je uitkijken met sommige producten. Je huid is extra gevoelig voor bepaalde ingrediënten die je normaal zonder enig probleem kunt gebruiken. Houd alles daarom zo eenvoudig mogelijk. Gebruik een zachte reiniger en een vochtinbrengende crème voor je gevoelige huid. Vermijd gezichtsmaskers, middeltjes tegen acne, anti-aging producten, scrubs en harde toners. Probeer make-up te vermijden: als je de roodheid bedekt met een dikke laag raakt die al snel geïrriteerd.

6. Drink veel water wanneer je verbrand bent

Zorg dat je altijd gehydrateerd blijft en drink dus nog iets meer water dan je normaal zou doen. Vermijd alcohol, want dat droogt je net weer uit.

7. Draag je meest comfortabele kleren

Te strakke kleding en riemen kunnen pijnlijke blaren op de huid veroorzaken. Draag daarom comfortabele, losse kleding. (Sorry, Jani.) Zijn je schouders verbrand? Overweeg dan een strapless beha. Synthetische stoffen zoals polyester en nylon houden de huid koel. Maar bovenal: panikeer niet. Je krijgt niet meteen huidkanker als je een keer goed verbrand bent. Maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, dus bescherm je huid! Lees ook: Hittegolf? Hang deze waterballonpinata op voor je kleintjes


Laatst bijgewerkt: september 2022
Gaat je kind gezond de winter tegemoet? Gaat je kind gezond de winter tegemoet?
Vibovit

Ben jij ook vaak bezorgd over de hoeveelheid vitamines en voedingsstoffen die je kind binnen krijgt ? Fysieke en mentale groei vraagt veel energie. Er is een makkelijke manier om te voorzien in die behoefte.

Ontdek het hier

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram