Veel koffie, kleine borsten?

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Vrouwen die meer dan 3 koppen koffie per dag drinken, krijgen kleinere borsten. Hoe meer koffie ze drinken, hoe kleiner hun borsten. Dat zou althans blijken uit een Zweedse studie gepubliceerd in het British Journal of Cancer. De onderzoekers bestudeerden het verband tussen koffieconsumptie en de borstmaat en hoe dit samenhangt met een specifieke variant van het CYP1A2*1F gen (het A/A genotype). Dit gen codeert voor een bepaald enzyme dat een rol speelt bij de omzetting van koffie en bij het oestrogeen metabolisme. Eerder is aangetoond dat vrouwen met dit A/A genotype die veel koffie drinken een specifiek oestrogeenprofiel hebben dat mogelijk beschermt tegen borstkanker. Ongeveer de helft van alle vrouwen zou dit A/A genotype hebben.
Volgens deze studie hebben vrouwen die deze genetische variant niet hebben, en die drie of meer koppen koffie drinken en geen anticonceptiepil nemen, gemiddeld kleinere borsten dan vrouwen die minder dan drie koppen koffie drinken. Omgekeerd hebben vrouwen met het A/A genotype die drie of meer tassen drinken, iets grotere borsten dan diegenen die minder koffie drinken.
De studie toont weliswaar een mogelijk verband tussen hoge koffieconsumptie en kleine borsten bij vrouwen die geen CYP1A2*1F A/A genotype hebben. Maar beweren dat koffie de borsten bij deze vrouwen doet verkleinen, wordt door deze studie niet aangetoond.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram