Magerder en gezonder met het 5:2 vastendieet?

nieuws In Groot-Britannië is het volop een trend: het 5:2 vastendieet. Met 5 dagen per week eten wat u wil, en 2 dagen niet meer dan 500 kcal per dag voor vrouwen en 600 kcal voor mannen te consumeren verliest u gewicht. Dit zou meteen ook uw borstkankerrisico en de kans op hart- en vaatziekten en op de ziekte van Alzheimer doen dalen, aldus de bedenkers.

Ook bij ons maakt dit dieet stilaan furore. Maar kloppen de beweringen over de vele positieve effecten van dit dieet? Hoewel vasten in de belangstelling staat bij wetenschappers, gebeurden de meeste studies bij dieren en is er nog weinig bekend over de effecten bij mensen.
De Belgische Stichting tegen Kanker, de Nederlandse Consumentenbond en de Britse National Health Service (NHS) onderzochten de mogelijke voor- en nadelen van dit nieuwe dieet.

Wat is het 5:2 vastendieet?

Bij het Vastendieet vast u 2 dagen per week. Dat wil zeggen dat u zo goed als niets eet. U mag op die dag wel water, thee en koffie drinken en 2 kleine maaltijden nemen, bijvoorbeeld met groenten, kip, vis, yoghurt of fruit. Per vastendag mag u maximaal 500 kilocalorieën voor vrouwen en 600 kilocalorieën voor mannen. De rest van de week mag u eten zoals u gewend bent.

Vermageren

Wie zich 2 dagen per week beperkt tot maximum 5 à 600 kcal per dag zal zeker vermageren. Een gemiddelde volwassene die op de andere dagen niet meer eet dan gewoonlijk, zal wekelijks op die manier zo’n 3.000 kcal besparen, wat maandelijks een gewichtsverlies van zo’n kleine 2 kg kan betekenen.
De vastendagen maken u bovendien bewust van wat u eet en drinkt; dit kan (onbewust) ook effect hebben op uw voedselinname op de andere dagen. Overigens mag u ook op die andere dagen niet eten wat u wilt: ook daar zijn hamburgers-frieten-mayonaise en analoge combinaties uit den boze.
Volgens een recent onderzoek in Engeland zijn de effecten van het 5:2 dieet alleszins vergelijkbaar met een gewoon calorie-arm dieet.

Mogelijke nadelen

• De aanbeveling om tijdens de vastendagen 5 à 600 kcal te eten, is niet gebaseerd op onderzoek. Mogelijk is iets meer of iets minder even effectief of effectiever.

• Voor mensen met een gezin en een drukke baan zullen de vastendagen lastig in te plannen zijn, omdat de rest van het gezin wel moet eten en omdat je speciale recepten moet maken op de vastendag.

• Vasten is hoe dan ook moeilijk. Er zijn tot nu toe geen gegevens of mensen dit soort diëten ook op de langere termijn kunnen volhouden.

• Er is weinig bekend over eventuele nevenwerkingen van een dergelijk intermittent of periodiek vastendieet. Klachten die frequent voorkomen bij mensen die een dergelijk dieet volgen zijn: hoofdpijn, slaapproblemen, snel geïrriteerd raken, dehydratatie (vochttekort).

• U moet bovendien opletten voor voedingstekorten. De NHS raadt dergelijk dieet alleszins af aan zwangere vrouwen en mensen met bepaalde gezondheidsproblemen zoals diabetes, leverproblemen of met een eetstoornis.

Gezondheid

Over de bewering dat vastendiëten in het algemeen en het 5:2-dieet in het bijzonder het risico op diabetes, hart- en vaatziekten, Alhiemer en borstkanker kunnen verlagen, is nauwelijks onderzoek op mensen verricht.
• Enkele studies bij muizen suggereren dat een calorie-arm dieet de cognitieve achteruitgang vertraagt en dus mogelijk de ziekte van Alzheimer kan helpen voorkomen.

• Er bestaan enkele kleinere studies die aantonen dat vastendiëten (waarbij om de andere dag één dag wordt gevast) de kans op diabetes en kankers, die geliëerd zijn met zwaarlijvigheid (zoals borstkanker), verlaagt.

• Wie gewicht wil verliezen en gezond wil eten, draait de cijfertjes beter om en volgt een “2.5-dieet”, suggereert de Kankerstichting. Daarbij eet u 5 dagen op 7 (bijvoorbeeld maandag tot vrijdag) gezond en evenwichtig en verwent u uzelf (zonder meer te eten dan voorheen) 2 genietdagen per week (bijvoorbeeld zaterdag en zondag). Deze methode is niet alleen haal- en houdbaar, ze belooft bovendien eenzelfde gewichtsverlies dan het 5.2-dieet, en is vanuit het oogpunt van kankerpreventie een veel betere keuze.

Meer info

Stichting tegen Kanker
www.kanker.be/nieuws/het-52-dieet-voor-een-lager-gewicht-%C3%A9n-lager-borstkankerrisico#sthash.qgdWFKAi.dpuf

NHS
www.nhs.uk/news/2013/01January/Pages/Does-the-5-2-intermittent-fasting-diet-work.aspx

Consumentenbond
www.consumentenbond.nl/test/voeding-gezondheid/dieet-afvallen/dieten/vastendieet/

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram