Nieuwe inzichten in de wisselwerking tussen darmbacteriën en het menselijk lichaam

Laatst bijgewerkt: december 2018
123-tek-darmbact-hersenen-brein-12-18.png

nieuws

Wetenschappers van UGent ontdekten blaasjes gevuld met boodschapperstoffen, komende van darmbacteriën, in het bloed van onder meer patiënten met HIV, inflammatoire darmziekten en kanker. Dit onderzoek werpt een nieuw licht op de manier waarop darmbacteriën communiceren met onze organen. 

Ons lichaam leeft in symbiose met tienmaal meer bacteriën dan dat er menselijke cellen zijn. De meeste van deze bacteriën bevinden zich in de dikke darm. Een verstoring in de verscheidenheid van deze darmbacteriën werd recent in verband gebracht met de ontwikkeling van ziekten zoals diabetes, obesitas, Alzheimer, inflammatoire darmziekten, HIV en kanker. 
Darmbacteriën communiceren onderling met elkaar, maar ook met menselijke cellen. Hiervoor gebruiken ze boodschapperstoffen. Deze kunnen verpakt zijn in unieke kleine blaasjes die afgesnoerd worden van bacteriën en kunnen onderscheiden worden van lichaamseigen producten. De blaasjes bevatten naast boodschapperstoffen ook endotoxines die het immuunsysteem beïnvloeden en hierdoor kunnen ontstekingen in diverse organen ontstaan. Ondanks het feit dat er meer dan 100.000 miljard blaasjes aanwezig zijn in onze darmen, zijn deze niet of nauwelijks meetbaar in het bloed van gezonde vrijwilligers. Een gezonde darmwand is namelijk in staat om deze blaasjes tegen te houden. Bij patiënten met HIV, inflammatoire darmziekten en kanker zorgt de verhoogde doorlaatbaarheid van de darmwand er voor dat deze bacteriële blaasjes in de bloedbaan terechtkomen en ons afweersysteem beïnvloeden.
Dit onderzoek biedt perspectieven voor de identificatie van nieuwe ziektemerkers.


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram