- dossierVaginale infecties: het verschil tussen vaginitis, candidiasis en bacteriële vaginose
- dossierConservenblik is gedeukt of staat bol: eten of niet?
- nieuwsAcute diarree op reis: hoe kan je als ouder anticiperen?
- dossierSyndroom van Guillain-Barré (GBS)
- dossierWat kan je doen tegen impetigo of krentenbaard?
EHEC-epidemie te wijten aan Egyptisch fenegriekzaad.
nieuws
Het staat nu vast dat de EHEC-epidemie die eerder dit jaar in Duitsland uitbrak, en die 52 doden veroorzaakte, te wijten is aan een partij gedroogd fenegriekzaad afkomstig uit Egypte. Dat meldt het Europese voedselagentschap EFSA. Het grootste deel van het besmette zaad zal waarschijnlijk al zijn verwerkt, maar een deel is mogelijk nog in omloop. Het kan nog weken duren voor precies is achterhaald waar het zaad terecht is gekomen.
De Egyptische regering spreekt echter tegen dat fenegriekzaad uit Egypte de bron is geweest van de EHEC-epidemie. Volgens de Egyptische minister van Landbouw was de lading gedroogde fenegriekzaad, die de EU als boosdoener heeft aangewezen, immers al in 2009 naar Europa geëxporteerd. Als de lading besmet zou zijn geweest, dan kan die bacterie nooit 2 jaar lang hebben overleefd, stelt de minister.
Fenegriek (Trigonella foenum graecum) is een kruid uit de vlinderbloemfamilie dat veel gebruikt wordt in de oosterse keuken. De zaadjes worden o.m. gebruikt in kerrie. Aan fenegriek worden in de kruidengeneeskunde ook allerlei gezondheidsvoordelen toegeschreven. Fenegriekzaad is ook een bekend en populair kiemzaad om als kiemgroente op te kweken. Veel natuurvoedingswinkels verkopen zakjes zaad voor die bestemming.
Ondertussen raadt de Europese Unie consumenten aan om niet zelf kiemgroenten te telen en bij het verwerken ervan, deze goed te verhitten.
De dodelijke EHEC-bacterie blijkt een nieuw, erg krachtig type van de E. coli bacterie te zijn dat resistent is tegen sommige antibiotica.