Bacteriële infectie snel te meten met uitgeademd etheen

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
123-txt-ethyleen-etheen-08-17.jpg

nieuws

Etheen (of ethyleen) is bekend als een belangrijk plantenhormoon, maar ook mensen blijken deze stof uit te scheiden als het lichaam oxidatieve stress ervaart, bijvoorbeeld bij zonnebaden. Nu is ontdekt dat het gas ook vrijkomt bij een bacteriële infectie, veel eerder dan andere stoffen die op een infectie wijzen, zoals stresshormonen. Omdat etheen te meten is in uitgeademde lucht, denken onderzoekers dat een klinische toepassing in het verschiet ligt. 

In een studie die op 31 juli in Scientific Reports verscheen, laten de onderzoekers van de Radboud Universiteit en het Radboudumc met collega’s uit de UK en de US zien hoe etheen ontstaat als het lichaam in reactie op een binnendringende ziekteverwekker zuurstofradicalen inzet. Niet alleen de aangevallen bacteriën lijden hieronder, ook de eigen weefsels.
Etheen is een half uur eerder te meten dan andere ontstekingsindicatoren. Dit kan voor een patiënt op de intensive care het verschil betekenen tussen leven en dood. 

De onderzoekers deden zowel in vitro onderzoek aan een bekend ontstekingsmodel in het labo, als placebo-gecontroleerd onderzoek in zieke en gezonde vrijwilligers. Zij ontwikkelden een apparaat dat in ziekenhuizen gebruikt kan worden voor het meten van uitademingslucht.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram