Wat bepaalt de kleur van je ogen?
dossier
De meesten van ons hebben in de biologieles geleerd dat bruin als oogkleur dominant is en blauw recessief, wat maakt dat de oogkleur van de nakomelingen voorspelbaar is. Met andere woorden: hebben beide ouders bruine irissen, dan krijgen ze volgens die theorie gegarandeerd ook kinderen met bruine irissen.
Ondertussen is echter gebleken dat het niet zo eenvoudig is om de kleur van de ogen van een baby te voorspellen op basis van die van de (groot)ouders. De kleur van de irissen is inderdaad een erfelijke factor, maar er is hier meer dan één gen aan zet. Het is het resultaat van een samenspel van verschillende genen. De kleur van de ogen is namelijk afhankelijk van
1. de hoeveelheid melanine (pigment) die er in de irissen aanwezig is
2. en hoe die melanine erover verdeeld is.
Blauwe irissen hebben geen melanine in de voorste laag (het stroma). Het licht dat erin valt, wordt daardoor verstrooid, en dat geeft de irissen een blauwe schijn. Omdat de melanine in hun stroma nog niet voldoende ontwikkeld is, hebben ook baby’s blauwe ogen. Zodra die melamine-vorming helemaal op punt staat, krijgt een peuter zijn definitieve oogkleur.
Mensen met albinisme hebben geen of zeer weinig melanine en daarom zijn hun ogen zeer licht blauw gekleurd of in zeldzame gevallen zelfs roze of rood.
Conclusie
Donkere irissen hebben inderdaad wel de neiging om dominant te zijn, maar ze winnen het niet altijd! Ouders die beiden bruine ogen hebben, hebben dus meer kans op een kind met bruine ogen, maar het is geen garantie. En ouders waarvan de ene bruine ogen heeft en de andere blauwe ogen, of iets tussenin, zullen ook niet altijd kinderen met bruine ogen hebben.
Bron
https://www.webmd.com/eye-health/what-to-know-about-eye-color