Wat bepaalt de kleur van je ogen?

Laatst bijgewerkt: maart 2022
123-h-oogkleur-02-22.jpg

dossier

Het gekleurde deel van onze ogen heet de iris. Die kan bruin, blauw, groen, of tal van tinten tussenin zijn.

De meesten van ons hebben in de biologieles geleerd dat bruin als oogkleur dominant is en blauw recessief, wat maakt dat de oogkleur van de nakomelingen voorspelbaar is. Met andere woorden: hebben beide ouders bruine irissen, dan krijgen ze volgens die theorie gegarandeerd ook kinderen met bruine irissen. 

Ondertussen is echter gebleken dat het niet zo eenvoudig is om de kleur van de ogen van een baby te voorspellen op basis van die van de (groot)ouders. De kleur van de irissen is inderdaad een erfelijke factor, maar er is hier meer dan één gen aan zet. Het is het resultaat van een samenspel van verschillende genen. De kleur van de ogen is namelijk afhankelijk van 
1. de hoeveelheid melanine (pigment) die er in de irissen aanwezig is
2. en hoe die melanine erover verdeeld is.

Bruine ogen hebben dus meer melanine dan blauwe en dan alle tinten tussenin zoals hazelnoot, grijs, blauwgroen... De bruine oogkleur komt dan ook vaker voor in de werelddelen waar een warmer klimaat heerst.
Blauwe irissen hebben geen melanine in de voorste laag (het stroma). Het licht dat erin valt, wordt daardoor verstrooid, en dat geeft de irissen een blauwe schijn. Omdat de melanine in hun stroma nog niet voldoende ontwikkeld is, hebben ook baby’s blauwe ogen. Zodra die melamine-vorming helemaal op punt staat, krijgt een peuter zijn definitieve oogkleur. 
Groene ogen zijn het meest zeldzaam en komen slechts bij zo’n 2% van de bevolking voor. De groene kleur wordt eveneens gevormd door de combinatie van de beperkte hoeveelheid melanine en de verstrooiing van het licht wanneer het in de iris valt. 
Mensen met albinisme hebben geen of zeer weinig melanine en daarom zijn hun ogen zeer licht blauw gekleurd of in zeldzame gevallen zelfs roze of rood. 

Conclusie
Donkere irissen hebben inderdaad wel de neiging om dominant te zijn, maar ze winnen het niet altijd! Ouders die beiden bruine ogen hebben, hebben dus meer kans op een kind met bruine ogen, maar het is geen garantie. En ouders waarvan de ene bruine ogen heeft en de andere blauwe ogen, of iets tussenin, zullen ook niet altijd kinderen met bruine ogen hebben. 

Bron
https://www.webmd.com/eye-health/what-to-know-about-eye-color


auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist

Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram