Waarom spelen met je baby zo belangrijk is

dossier

Ooit tijdens het spelen met je baby het gevoel gehad dat jullie op dezelfde golflengte zaten? Dat jullie elkaar begrepen? Dat kan heel goed zijn, zo blijkt uit een studie aan Princeton University.

De baby bepaalt

Voor het onderzoek verzamelden de wetenschappers 18 deelnemertjes van tussen de 9 en 15 maanden, om nadien de hersenactiviteit van deze kindjes en van de mama of papa te registreren. In het eerste deel van de test richtte de volwassene alle aandacht naar de baby. Terwijl ze samen speelden, een boekje lazen of een liedje zongen, was er onderling een duidelijke connectie. Hoofdonderzoeker Elise Piazza geeft een woordje uitleg: “Het lijkt wel alsof het jouw hersenen voorspellen wanneer het kleintje zal lachen en het kinderbrein aanvoelt wanneer jij meer babytaal zal gebruiken.” Jullie zitten dus écht op dezelfde golflengte. Sterker nog, vaak had het babybrein enkele seconden voorsprong op het volwassen brein. Dat wijst erop dat baby’s niet enkel passief informatie opnemen, maar ook het ‘gesprek’ gaan sturen. Ze kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat jij net dat speeltje opraapt waarmee ze nu graag willen gaan spelen. Maar blijf gefocust, want van zodra je jouw aandacht op iets anders richt, valt die connectie weg.

Bronnen: 
www.princeton.edu
www.sciencedaily.com
www.ipsnews.be 


Laatst bijgewerkt: mei 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram