Waarom blauw zogezegd voor jongens is en roze voor meisjes

dossier Pasgeboren jongetjes dragen een blauw rompertje en meisjes een roze. Zo zit dat tussen onze oren geknoopt en dat krijgen we er niet snel uit, ondanks de genderneutrale opvoedingstrend van de laatste jaren. Maar waarom linken wij die kleuren zo aan het geslacht?

Vroeger was het omgekeerd

Al heel lang associeert de mens een kleur met een bepaald voorwerp of signaal, maar de associatie met geslacht is er nog niet zo lang als je zou denken. Zo'n 100 jaar geleden, in 1918, schreef het Amerikaanse magazine 'Ladies' Home Journal' dat roze voor jongens is en blauw voor meisjes. Roze zou namelijk een kordate en sterke kleur zijn, wat volgens hen toen meer bij jongens paste, terwijl blauw delicaat is en dus voor meisjes is. Daarnaast waren er theorieën dat de kleuren niets met gender te maken hebben. Blauw zou bijvoorbeeld beter passen bij blonde baby's en roze bij bruinharige. In modebladen werden zelfs kleurenpaletten geplaatst waarin duidelijk stond vermeld dat roze al-tijd bij mannen hoorde en blauw bij vrouwen.

Vanwaar de ommekeer?

In de jaren '40 besloten grote Amerikaanse fabrieken de switch te maken. Iedereen had nu roze kleren voor mannen en blauwe voor vrouwen in de kleerkast hangen, maar met de switch zou iedereen weer nieuwe kleren moeten kopen om aan de standaarden te voldoen. Goede commerciële stunt dus.

Cultureel bepaald

Sinds die actie hebben we nog steeds diezelfde gedachtegang en pas de dag van vandaag wordt dat stereotiep gegeven in vraag gesteld. Zelfs op vlak van cultuur voel je die verandering: zo krijgen vaders vaderschapsverlof en wordt er meer aandacht gespendeerd aan wetgeving voor gelijke kansen. Volgens Cordelia Fine, auteur van het boek 'Testosteron Rex', veranderen ook je hormonen door die ontwikkelingen en zo kom je (hopelijk) dichter en dichter bij een kleinere kloof tussen de twee geslachten. Lees ook: De 10 leukste genderneutrale namen voor je baby Genderneutraal opvoeden: “Wat is er mooier dan een kind dat mag uitgroeien tot wie hij of zij echt is?” Cadeautip: Speelgoed dat ‘meegroeit’ met je kindje


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram