Vlaamse vaccinatiegraad scoort hoog

nieuws Voor de meeste vaccins die aan kinderen worden toegediend, ligt de vaccinatiegraad in Vlaanderen boven 95%. Bij jongeren wordt voor de meeste vaccins een vaccinatiegraad van ongeveer 90% gehaald.

Dat blijkt uit een nieuwe vaccinatiegraadstudie in opdracht van de Vlaamse overheid. De universiteit Antwerpen en de KU Leuven onderzochten hoeveel baby’s (18-24 maanden) en adolescenten (geboren in 1998) gevaccineerd zijn met de in Vlaanderen aanbevolen vaccins. De studie onderzoekt ook welke factoren meespelen bij niet of onvolledige vaccinatie.

• Voldoende baby’s zijn gevaccineerd om de circulatie van de ziektes waartegen ze gevaccineerd worden, te doorbreken. Voor de meeste dosissen ligt de vaccinatiegraad boven de 95%
• Bij adolescenten wordt voor de meeste vaccins een vaccinatiegraad van ongeveer 90% gehaald. De vaccinatiegraad tegen mazelen, bof en rode hond stijgt met bijna 2% tot 92,5%, net onder de doelstelling van de Wereldgezondheidsorganisatie om een vaccinatiegraad van 95% te halen voor het uitroeien van mazelen.
• Het nieuwe vaccin tegen het humaan papillomavirus (HPV) haalt bij zijn introductie een vaccinatiegraad van 83,5% (alle 3 de dosissen) bij de meisjes in het eerste jaar secundair. 87% van de meisjes heeft minstens één dosis gekregen.
• Ouders van kinderen die niet volledig gevaccineerd zijn, zijn zich daar in 8 op de 10 gevallen niet van bewust. Die onwetendheid lijkt dan ook de belangrijkste reden voor niet-vaccinatie. Een goede documentatie van de vaccinaties blijkt dus heel belangrijk.
• Naast de CLB’s en Kind en Gezin blijven de huisartsen en pediaters de belangrijkste vaccinatoren.

Actieplan vaccinaties
De Vlaamse regering heeft haar principiële goedkeuring gegeven aan de Vlaamse gezondheidsdoelstelling over vaccinatie en het bijhorende actieplan. Dat houdt o.a. volgende klemtonen in:
• De bevolking blijven informeren en sensibiliseren over het belang van vaccinatie en resultaten daarvan, zodat de hoge vaccinatiegraad zeker behouden blijft. Daarbij hoort duidelijke en toegankelijke informatie en adviezen voor de algemene bevolking en de professionele gezondheidswerker.

• Een extra inspanning om ook bij adolescenten de vaccinatie tegen mazelen, bof en rode hond te verhogen naar 95%, zodat mazelen in Vlaanderen geëlimineerd kunnen worden. De jaarlijkse “Europese Vaccinatieweek” (eind april) zal in het teken staan van deze doelstelling. Samen met de Centra voor Leerlingenbegeleiding en andere vaccinatoren werkt de Vlaamse overheid een strategie uit om de schoolgaande kinderen die het vaccin nu nog niet krijgen, extra op te volgen.

• De aandacht voor vaccinatie moet uitgebreid worden van vaccinatie bij baby’s en jongeren naar levenslang vaccineren, ook bij volwassenen en ouderen. Een voorbeeld daarvan is vaccinatie tegen griep voor zwangere vrouwen, gezondheidswerkers en ouderen en hun omgeving. Ook voor volwassenen zal een vaccinatiekalender worden voorgesteld.

Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram