Dit zijn de populairste items voor een geboortelijst anno 2021

dossier

Wat moet er eigenlijk écht op je geboortelijst staan? Hieronder de 21 populairste geboortelijst-items van 2021... en ook waarom die net wel of net niet nuttig zijn.

1- Starterspakket papflessen

Elk kindje heeft flesjes nodig dus zou je denken dat zo'n starterspakket met flesjes in verschillende maten sowieso van pas komt. Vaak klopt dat, maar er zijn ook heel veel kindjes die een voorkeur hebben voor bepaalde spenen en de aangekochte flesjes weigeren. Het is dus wel een risico om het hele pakket op voorhand aan te kopen.

2-   Tetradoeken

Tetradoeken (ook wel hydrofiele doeken genoemd) zijn heel multifunctioneel: je gebruikt om ze je kindje af te drogen, maar even goed als slabbetje. Er bestaan ook grote, die je kan gebruiken als laken of zelfs als inbakerdoek. En als je baby groot is, kunnen de tetra's nog dienst doen als keuken- of badhanddoek.

3-   Naamlabels en naamstickers

Van zodra je kindje naar de opvang gaat, moet het hele boeltje gelabeld worden: van kleren tot knuffeldoekje en van papflessen tot schoentjes. Een bon voor naamlabels of naamstickers is dus handig meegenomen.

4-   Startpakket wegwerpbare of wasbare luiers

Deze had je in dit lijstje wellicht wel verwacht. Meer en meer ouders kiezen voor wasbare luiers, maar ook de wegwerpluiers zijn nog populair. Je gaat trouwens best voor maatje twee of drie, want wie weet is je kleintje die kleine maat snel ontgroeid.

5-   Babymatras + matrasbeschermer

Een stevige matras die aan de veiligheidsvoorschriften voldoet is onmisbaar. Vaak zetten toekomstige ouders ook een bijhorende matrasbeschermer en hoeslakens op de lijst.

6-   Verzorgingskussen

Een verzorgingskussen (ook wel waskussen of aankleedkussen genoemd) wordt dagelijks meermaals gebruikt. Veel ouders voorzien er zelfs twee: eentje beneden en eentje in de badkamer.

Lees ook: The good, the bad & the ugly van een zwangerschap

7-   Badthermometer

Deze meet de temperatuur in bad (nee, echt?!), zodat je baby veilig in bad kan. Wist je dat je de temperatuur ook kan checken met je elleboog? Die is gevoeliger dan je handen. Het water mag je lichaamstemperatuur hebben, dus voelt het idealiter niet warm en ook niet koud aan.

8-   Wegwerpbare of wasbare billendoekjes

Vochtige doekjes zijn een mom's best friend, want je kan ze gerust ook gebruiken om het gezichtje van je kindje proper te maken of als snelle vlekverwijderaar. Let wel, niet alle doekjes zijn even goed voor het tere huidje van je baby. Je kan ook wasbare billendoekjes of tissues nemen waar je een beetje liniment op doet.

Lees ook: Let op met liniment: zo gebruik je het juist

9-   Babyfoon

Een babyfoon is voor veel ouders onmisbaar in de baby-uitzet. Het aanbod is heel ruim, maar met deze checklist vind je welke babyfoon het best bij jullie past.

10-               Luieremmer

Een goede luieremmer is niet zomaar een afvalemmer, maar voorkomt dat de geuren vrijkomen. Idealiter vraag je onmiddellijk ook een voorraad navullingen zodat je een tijdje verder kan.

11-               Bewaarzakjes voor borstvoeding

Van plan om borstvoeding te geven? Deze bewaarzakjes zijn uitermate handig voor het bewaren van moedermelk in kleine porties, zowel in de koelkast als in de diepvries. Verkies je potjes? Dan kan je ze later eventueel ook nog gebruiken voor groentepap.

12-               Verzorgingsproducten

Van babyzeep tot badolie, shampoo en luierzalf: heel wat ouders zetten verzorgingsproducten op hun geboortelijst. Weet echter dat je in het ziekenhuis vaak een set verzorgingsproducten mee naar huis krijgt, en ook in babyboxen vind je vaak staaltjes terug.

13-               Babybed

Babybedjes bestaan in alle vormen, kleuren en prijscategorieën. Alle nieuwe bedjes voldoen normaal gezien wel aan de veiligheidsvoorschriften.

14-               Bavetten

Slabbetjes (in de volksmond ook bavetten) heb je in alle vormen en materialen: met en zonder mouwen, met en zonder opvangbakje, in badstof, tetrastof, silicone en neopreen. Die laatste zijn heel handig: je kan ze afspoelen onder de kraan, even uitwringen, laten drogen en opnieuw gebruiken.

15-               (Meegroei) eetstoel

Niets leuker dan tafelen met je baby. Ook wat eetstoelen betreft, is het aanbod groot. De meegroeistoelen zijn duurder, maar gaan natuurlijk ook langer mee.

Lees ook: Waarop moet je letten als je een kinderstoel kiest?

16-               'Maxi Cosi' autostoel

Maxi Cosi is een merknaam, maar wie Maxi Cosi zegt, bedoelt eigenlijk vaak een autostoeltje voor de allerkleinsten. Je hebt er met en zonder Familyfix (Isofix-systeem). Sommige ouders vragen ook onmiddellijk een autostoel voor als hun kindje groter wordt. Hier lees je er alles over.

17-               Co-sleeper

Die eerste weken en maanden heb  je je baby graag vlakbij. Bovendien is het véél handiger om borstvoeding te geven met een co-sleeper.

Lees ook: Veilig co-sleepen met je baby? Dat doe je zo

18-               Ergonomische draagzak

Een draagzak is het ideale hulpmiddel om comfortabel met je baby op stap te gaan. Tijdens een heerlijke wandeling kan jij genieten van quality time met je kindje, terwijl zij of hij een dutje doet, dicht tegen je aan. De draagzak kan ook een enorme hulp zijn voor ouders van kindjes die voortdurend willen knuffelen. Zo krijg je in tussentijd nog wat dingen gedaan.

19-               Body’s

Let wel, voor veel newborns is maatje 50 al te klein. Koop er dus niet te veel in de kleinste maat. Overslagbody's zijn extra handig in het begin: dankzij de knoopjes vooraan hoef je de vuile body niet over het hoofdje te trekken.

20-               Opbergmand

Een schattige opbergmand is heel erg handig in de babykamer. Maar ook in de badkamer, kinderkamer en later in de speelkamer. Een blijver dus.

21-               Autospiegel

Een kindje ligt liefst zolang mogelijk tegen de rijrichting in. Waarom? Dat zie je in dit filmpje. Dankzij een speciale autospiegel, die je aan de hoofdsteun bevestigt, kan je toch oogcontact houden.

Bron: Pakske, dat op een goed jaar tijd meer dan 5.000 geboortelijsten en 100.000 items de revue zag passeren.

Lees ook:
Zwangerschapskalender: Je zwangerschap week voor week
Alles over de bevalling en de kraamtijd
Inspiratie: babynamen
Meer tips voor de geboortelijst


Laatst bijgewerkt: november 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram