De impact van een keizersnede op de darmpjes van de baby
dossier
In ons land steeg het aantal keizersnedes van 19,7% in 2008 naar 21,4% in 2016. Keizersnedes worden meestal uitgevoerd om een medische reden, maar er zijn steeds meer mama’s die er zelf voor kiezen om zo te bevallen. Het is en blijft nochtans een zware operatie. Bovendien heeft een keizersnede een impact op de darmflora en dus op de weerstand van het kindje.
Immuniteit
Allereerst is het belangrijk om te weten dat de eerste bacteriën die zich in de darmen van de baby nestelen, de darmflora bepalen voor de rest van ons leven. Hoe meer gevarieerd die flora, hoe sterker onze weerstand. Dat is ook de reden waarom bijvoorbeeld een kuikentje instinctief, van zodra hij uit het ei komt, zijn eigen stoelgang en die van de mama oppikt. Hij wil zo snel mogelijk de darmflora aansterken tegen 'kwade' bacteriën en virussen van buitenaf. Ook bij baby's is een sterk microbioom belangrijk, maar de manier waarop een kindje ter wereld komt, heeft een grote impact op de aangeboren immuniteit. Dat blijkt uit een Brits onderzoek.
Darmflora baby
In dat onderzoek werden 596 stoelgangstalen van baby’s vergeleken om de darmflora te bestuderen. 314 van hen werden op natuurlijke wijze geboren en 282 kwamen via een keizersnede ter wereld. De stoelgang werd drie keer gecontroleerd: na 4 dagen, na 21 dagen en na 9 maanden. Wat bleek? Maar liefst 83 % van de keizersnedebaby’s had ‘slechte’ bacteriën bij de eerste controle, terwijl baby’s net gezonde bacteriën nodig hebben om een goede weerstand te hebben. Hoe meer gezonde bacteriën er aanwezig zijn, hoe minder ruimte slechte bacteriën hebben om te groeien en zich te ontwikkelen in de darmen. Bij het laatste onderzoek, op 9 maanden, bleek wel dat de darmflora zich volledig had hersteld.
Vaginal seeding
Bij de baby’s die op natuurlijke wijze werden geboren, waren die goede bacteriën wel al onmiddellijk aanwezig. Zij kwamen in het geboortekanaal in contact met het vaginale microbioom. Zo kregen ze belangrijke bacteriën mee die de basis vormden van hun eigen darmflora. Hoe meer variatie in die goede bacteriën, hoe gezonder de darmflora en hoe beter de weerstand van het kindje. Om het immuunsysteem van keizersnedekindjes alsnog een boost te geven, kiest men soms voor vaginal seeding, waarbij de gynaecoloog een uitstrijkje neemt van het vaginale microbioom en aanbrengt op het kindje, maar niet alle gynaecologen zijn fan van die methode. Zo zou het ziektes van de mama kunnen overdragen.
Darmflora boosten
Wie bevallen is via keizersnede, kan de darmflora van het kindje boosten op verschillende manieren. De beste manier is door borstvoeding te geven, want moedermelk zit vol met probiotica en prebiotische vezels. Die twee termen lijken op elkaar, maar je mag ze niet met elkaar verwarren. Probiotica zijn levende kleine organismen die, wanneer je ze in de juiste hoeveelheden inneemt, een positieve uitwerking hebben op onze gezondheid. Verschillende voedingsmiddelen en -supplementen bevatten wel levende bacteriën, maar het etiket probiotica gebruiken we enkel voor levende bacteriën die de darm levend bereiken. Dat wil zeggen dat ze onderweg niet ‘uitgeschakeld’ mogen worden door galsap of maagzuur. Daarnaast moet de werking wetenschappelijk onderbouwd zijn. Prebiotische vezels zijn onverteerbare voedingsvezels die van nature aanwezig zijn in granen, groenten en fruit. Ze stimuleren de groei van bepaalde bacteriën in de darmen en hebben een positief effect op de gezondheid van mama én baby.
Daarnaast is er opvolgmelk beschikbaar die probiotica en prebiotische vezels bevat. Die werken in synergie, en worden daardoor ook wel synbiotica genoemd. Bij de apotheek vind je ook probiotica in druppelvorm, die je al van bij de geboorte mag toedienen.
Lees ook:
In beeld: bevallen via keizersnede
Versterken probiotica het immuunsysteem van baby’s?
Gesponsord door www.eg.be
Bronnen:
https://eurekalert.org
https://radio1.be
https://www.nature.com
http://www.gezondheid.be
Laatst bijgewerkt: juli 2022
Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.