8 tips om je baby veilig mee naar buiten te nemen tijdens de herfst of winter

dossier Met het gure herfst- en winterweer zou je liefst heel de dag gezellig binnen zitten met je baby, maar frisse lucht is goed voor jullie en een beetje beweging kan zeker geen kwaad. Vanaf de leeftijd van 2 weken mag je gerust buiten gaan wandelen met je baby. Wij geven je alvast enkele tips zodat je helemaal klaar bent voor een fijne herfst- of winterwandeling. Kinderen jonger dan een jaar zijn bijzonder gevoelig voor lage temperaturen. Ze verliezen hun lichaamswarmte gemakkelijker dan volwassenen en lopen zo gemakkelijker risico op onderkoeling. Het is dus heel belangrijk om je kindje warm genoeg (maar ook niet te warm) aan te kleden.

Kies voor laagjes

Je wil je baby misschien liefst van top tot teen inpakken, maar het is beter om meerdere dunne laagjes te combineren, dan je baby een dikke laag aan te trekken. Zo kan je, als je bijvoorbeeld even stopt voor een koffietje, makkelijk een laagje uittrekken zodat je baby het niet te warm heeft.

Kies voor katoen

Een rompertje van katoen is ideaal als eerste laagje. Katoen irriteert het babyhuidje niet en bevordert de luchtcirculatie.

Check regelmatig of je baby het niet te koud heeft

Wil je je baby niet wakker maken maar toch even checken of hij het niet te koud heeft? Dan kan je altijd eens aan het nekje voelen of dat voldoende warm is. Voelt dat wat zweterig aan, dan heeft je baby het te warm. Ook de temperatuur van de voetjes is een goede indicatie: die zouden 'lauw' moeten aanvoelen. Je baby's handjes mogen gerust wat fris aanvoelen.

Het belangrijkste kledingstuk!

Als je baby nog klein is, heeft ie nog moeite met warmte vasthouden en veel van die warmte gaat verloren via zijn of haar hoofdje. Zet je kleintje daarom zeker een mutsje op als jullie op wandel gaan.

Slaapzak of dekentje

Om je baby lekker warm te houden kan je ook een slaapzak of een (wikkel)dekentje in de kinderwagen leggen. Voel je tijdens het wandelen dat je baby het toch te warm heeft? Dan kan je die slaapzak makkelijk aan de kant leggen. Zorg er wel voor dat je kindje vrijgelaten wordt in zijn bewegingen. Op die manier kan het zich verwarmen door te bewegen.

De juiste kinderwagen

Zorg ervoor dat je een kinderwagen hebt met een kap en neem ook een regenhoes mee zodat je kleintje niet nat wordt. Als je even stilstaat om te praten bijvoorbeeld, draai dan de kinderwagen tegen de wind in zodat de wind tegen de kap blaast in plaats van in het gezichtje van je baby.

Misschien toch beter binnenblijven?

Als het té koud is, blijf je beter gewoon binnen. Is je baby te vroeg geboren of heeft hij een heel laag gewicht? Vraag dan sowieso eerst aan je arts of het wel oké is om hem of haar mee naar buiten te nemen. Lees ook: Slaapt je baby beter in een slaapzak of onder een deken? Praktische tips om je baby op een veilig manier buiten te laten slapen


Laatst bijgewerkt: juli 2022
Ga op 4 februari naar de bioscoop! Ga op 4 februari naar de bioscoop!
Stichting tegen Kanker

Want op Wereldkankerdag schenkt de bioscoopsector 1 euro van elke verkocht filmticket aan Stichting tegen Kanker. Dus rep je die dag met familie en vrienden naar de bioscoop!

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram