Kennis over uitstrijkje blijft ondermaats

Laatst bijgewerkt: augustus 2015
video-uitstrijkje-youtube.jpg

nieuws Amper vier op de tien vrouwen weten dat om de drie jaar de aanbevolen frequentie is om een uitstrijkje te laten nemen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Centrum voor Kankeropsporing bij meer dan duizend vrouwen van 50 tot 64 jaar.

Zowat de helft van de vrouwen denkt dat je het best elk jaar of om de twee jaar een uitstrijkje laat nemen. Ook al is het uitstrijkje al jaren ingeburgerd, toch zijn er nog altijd hiaten in de kennis erover. Misverstanden ook over baarmoederhalskanker en de vroegtijdige opsporing ervan.

Het onderzoek maakt ook duidelijk dat amper de helft van de ondervraagde vrouwen weet op welke leeftijd een uitstrijkje om de drie jaar aan te raden is: van 25 tot en met je 64ste jaar.

Om meer vrouwen ertoe aan te zetten regelmatig een uitstrijkje te laten nemen, stuurt het Centrum voor Kankeropsporing in het kader van het bevolkingsonderzoek een uitnodiging naar vrouwen die dat de laatste drie jaar niet lieten doen.

Volgens de Vlaamse gezondheidsdoelstellingen moet 65% van de vrouwen uit de doelgroep tegen 2020 een uitstrijkje laten nemen. Momenteel laat 57% zich testen.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram