Reumatoïde Artritis (RA) vaak te laat opgespoord

nieuws Volgens een recente enquête in België wordt reumatoïde artritis (RA) vaak veel te laat opgespoord.
In België lijden 85.000 mensen aan Reumatoïde artritis. Alhoewel RA geen typische vrouwenziekte is, treft deze ziekte drie keer meer vrouwen dan mannen.
De ziekte wordt meestal vastgesteld rond de leeftijd van 40 jaar, maar bij 15% van de ondervraagde vrouwen waren de eerste symptomen al voor de leeftijd van 30 jaar begonnen.
71% van de patiënten raadpleegt pas 6 maanden na het verschijnen van de eerste symptomen (zoals pijn en ontsteking die s nachts aanwakkeren, ochtendstijfheid van de gewrichten of pijn aan de voeten) een arts (47% tussen 6 maand en 1 jaar en 24% pas na 2 jaar). 40% van de patiënten kreeg bevestiging van hun diagnose na 1 jaar of meer.
Een snelle diagnose kan de vooruitgang van de ziekte nochtans vertragen door een aangepaste behandeling.
Een snelle en agressieve behandeling tijdens de eerste twee jaren van de ziekte kan de levenskwaliteit aanzienlijk verbeteren. RA evolueert sneller bij vrouwen dan bij mannen. Hoe meer tijd voorbijgaat, hoe duidelijker zich dit aftekent.
De gevolgen van RA op het dagelijkse leven zijn zeer ingrijpend. RA kan fysieke misvormingen veroorzaken, vermoeidheid en ernstige pijnen. Hierdoor worden dagelijkse bezigheden extreem moeilijk: werken, het nemen van een bad, het oplopen van een trap. Drie op de vier vrouwen klaagt over zeer ernstige pijn, drie op vier heeft hulp in het huishouden nodig. 35% van de ondervraagde patiënten heeft reeds één of meerdere chirurgische operaties ondergaan.
Veel vrouwen zeggen minder pijn te hebben tijdens hun zwangerschap en bijna 80% zegt geen symptomen van de ziekte meer te ondervinden. Spijtig genoeg komen de symptomen na de zwangerschap vaak terug.
RA kan de moederlijke vaardigheden verminderen. Velen zeggen hun taak als ouder niet volledig te kunnen opnemen: zoals het spelen met hun kind, het helpen aankleden. Door het gebrek aan beweeglijkheid, de zware pijnen, de vermoeidheid en door de stress die RA met zich meebrengt, zijn dit soms erg moeilijke handelingen.
RA slaat bij vrouwen vaak toe op jonge leeftijd (tussen 20 en 45 jaar) - het risico verhoogt met de leeftijd. Vrouwen die in de menopauze komen, lopen een groter risico op RA.
RA is verbonden aan andere ziektes: De patiënten die door RA getroffen worden lopen een verhoogd risico op een zwakke beenderdichtheid of osteoporose, waardoor het risico op breuken verhoogt. Er bestaat ook een verhoogde kans op hart- en vaatziekten.

Lees ook: Reumatoïde artritis: een ontstekingsreuma


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram