Anorexia en Bulimia zouden auto-immuunziekten zijn

nieuws Zweedse onderzoekers schrijven dat anorexia en bulimia mogelijk autoimmuunaandoeningen zouden zijn. Dit zijn ziekten die veroorzaakt worden door een verstoord immuunsysteem dat niet alleen reageert tegen vreemde indringers, maar ook tegen bepaalde lichaamseigen stoffen. Voorbeelden van dergelijke ziekten zijn multiple sclerose en rheumatoide artritis.
Anorexie is een aandoening waarbij mensen obsessioneel eten weigeren en lijden aan ondergewicht, boulemie gaat gepaard met onbedwingbare vreetbuien, gevolgd door braken en purgeren. Vaak gaan beide aandoeningen samen.

Volgens de Zweedse onderzoekers zou bij anorexie- en boulemie-patiënten een stoornis optreden in de productie van neuropeptiden in de hersenen die een rol spelen bij de regeling van het energiemetabolisme en de voedselinname. Die neuropeptiden worden geproduceerd door de hypothalamus en de hypofyse in de hersenen. Zij vermoeden dat bepaalde afweerstoffen in het lichaam om een of andere reden abnormaal reageren en de productie van die neuropeptiden verstoren. Zij onderzochten 57 vrouwen tussen 17 en 42 jaar met anorexie, boulemie of beide. Bij drie vrouwen op vier werden in het bloed antistoffen aangetroffen die bij proefdieren een verstoring van specifieke neuropeptiden veroorzaken. Maar ook bij enkele gezonde vrouwen werden gelijkaardige antistoffen gevonden. Mogelijk vormen die antilichamen een risicofactor, maar zijn er andere factoren nodig, misschien stressgebonden, die als een soort catalysator optreden en die antilichamen activeren waarna anorexie en/of boulemie optreedt.
Verder onderzoek moet deze hypothese bevestigen. Indien ze bevestigd wordt, zal dit verregaande gevolgen hebben voor de behandeling van anorexie en boulemie.
Bron: Proceedings of the National Academy of Sciences, november 2002

externe link : Alzheimerliga.be


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram