Voor jou gelezen op De Standaard

'Oudere vaders hebben meer kans op autistische kinderen'

Laatst bijgewerkt: oktober 2019

nieuws Oudere vaders hebben meer kans om een kind te krijgen met autisme of schizofrenie. Dat staat te lezen in het gezondheidsmagazine Bodytalk, op basis van onderzoek aan het Karolinska Instituut in Zweden, dat recent gepubliceerd werd in het vakblad JAMA Psychiatry en waarbij data verwerkt werden die teruggaan tot 1932. 'Ook voor vaders tikt de biologische klok', aldus Bodytalk.

De onderzoekers baseren zich op resultaten van bloedonderzoek op veranderingen in de genen die spontaan ontstaan tijdens of vlak na de conceptie. De meeste van die zogenaamde ‘novo-mutaties’ zijn onschadelijk, maar sommigen kunnen de kans op autisme en mogelijk ook schizofrenie fors doen stijgen. Een kind van een 20-jarige vader heeft 25 dergelijke mutaties die terug te brengen zijn naar het genetisch materiaal van de vader. Het aantal stijgt met 2 per jaar tot 65 bij een 40-jarige vader. Het gemiddeld aantal mutaties bij de moeder blijft los van de leeftijd op 15.

De risico’s blijven echter beperkt. Zo heeft een man van boven de 40 jaar hoogstens 2 procent kans op een kind met autisme als gevolg van deze mutaties. Volgens Bodytalk kan dit gegeven wel een verklaring bieden voor de toename de afgelopen decennia van het aantal diagnoses van autisme. De effecten blijven overigens ook bij de daaropvolgende generatie aanwezig. De kleinkinderen van een man die na zijn 50e vader werd, blijken volgens de Zweedse onderzoekers eveneens vaker autistisch.

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20130822_00703767


De Standaard
volgopfacebook

volgopinstagram