Grotere kans autisme bij jongens dan bij meisjes

nieuws Uit een genetische studie in Cell Press, American Journal of Human Genetics blijkt dat jongens een groter risico lopen op neurale ontwikkelingsstoornissen zoals autisme dan meisjes. De hersenen van jongens zouden mogelijk minder bestand zijn tegen genafwijkingen die de kans op autisme vergroten. Meisjes dragen weliswaar meer risicogenen, maar blijkbaar zijn ze beter bestand tegen dergelijke afwijkingen en hebben ze meer extreme genetische mutaties nodig voor zich dit vertaalt in autisme.

Tot deze conclusies kwamen Zwitserse en Amerikaanse onderzoekers nadat ze de genen van 800 families met een autistisch kind bestudeerd hadden. Ze bestudeerden onder meer de copy-number-variaties (CNV) – dit is het ontbreken of teveel aanwezig zijn van stukjes DNA op het chromosoom – en enkel-nucleotide polymorfie (SNP) – een variatie in het DNA van één nucleotide lang. Deze DNA-varianten vergroten de kans op autisme, maar vormen op zich geen afwijking. Bij meisjes met autisme werd een groter aantal schadelijke CNV’s en SNP’s vastgesteld dan bij jongens met autisme.

De resultaten van dit onderzoek geven aan dat door DNA-mutaties het mannelijk brein eerder de grens voor een autistische diagnose bereikt dan het brein van meisjes. Het onderzoek suggereert dat er een verschil is in de robuustheid van de hersenontwikkeling en dat vrouwen hierbij een duidelijk voordeel hebben. Over het algemeen functioneren vrouwen een stuk beter dan mannen met dezelfde mutatie.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram