Gering verband tussen antidepressiva en autisme

Laatst bijgewerkt: augustus 2017
123-kind-psych-eenzaam-autism-depr-08-17.jpg

nieuws

Als er al een verband bestaat tussen het nemen van antidepressiva tijdens de zwangerschap en autisme bij het kind, dan is dat verband zeer klein. Dat schrijven Britse onderzoekers in het BMJ. Ze analyseerden gegevens van meer dan 250.000 Zweedse kinderen tussen 4 en 17 jaar oud, waarvan er 5.378 autisme hadden.

Van de 3.342 kinderen waarvan de moeder tijdens de zwangerschap antidepressiva had genomen, had 4,1 procent autisme, tegenover 2,9 procent van de kinderen met een moeder met psychiatrische problemen die geen antideprssiva had genomen. Antidepressive verhogen de kans op autisme dus zeer licht. Zelfs indien dat verschil te wijten is aan het nemen van antidepressiva, dan zou men nauwelijks 2 procent gevallen van autisme kunnen voorkomen als vrouwen met psychiatrische problemen geen antidepressiva namen, zo benadrukken de onderzoekers. Bovendien had meer dan 95 procent van de vrouwen die antidepressiva namen, een kind zonder autisme.

De resultaten van dit onderzoek liggen in lijn met enkele andere recente onderzoeken in onder meer Zweden en Canada waarin geen of hoogstens een minimaal verband tussen antidepressivagebruik tijdens de zwangerschap en autisme en ADHD werd vastgesteld.


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram