Kan u astma hebben zonder dat u allergisch bent?

nieuws Veel mensen denken dat astma alleen voorkomt bij mensen die allergisch zijn voor bijvoorbeeld plantenpollen, huisdieren, huistofmijt, bepaalde voedingsmiddelen... Maar sommige jonge astmapatiënten en veel mensen bij wie de astma op latere leeftijd ontstond, hebben geen enkele allergie. De symptomen en behandeling zijn wel grotendeels hetzelfde.

Er bestaat ook een bijzondere vorm van astma, inspanningsastma, die alleen bij inspanning voorkomt.
Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen waardoor ze prikkelbaarder worden en vernauwen bij contact met bepaalde prikkelende stoffen (bijv. rook, stof, geuren...) of stoffen waarvoor men allergisch is. Typische klachten van astma zijn een benauwd gevoel, kortademigheid, hoesten, een piepende astma,

1. Allergisch astma
Allergisch astma komt het meest voor. Het ontstaat meestal op kinderleeftijd en meestal is er een erfelijke aanleg.
Bij deze soort bent u benauwd zodra u stoffen inademt waarvoor u allergisch bent. Het gaat bijvoorbeeld om stuifmeel of pollen van planten, huisstofmijt, huidschilfers van huisdieren, schimmelsporen... Ook bepaalde voedingsstoffen of stoffen in medicijnen kunnen een reactie uitlokken.
Verder reageren bijna alle astmapatiënten met allergie op een aantal niet-allergische, prikkelende stoffen zoals mist, koude lucht, tabaksrook, uitlaatgassen… Ook inspanning kan bij sommige astmapatiënten klachten uitlokken.

Erfelijkheid speelt een belangrijke rol bij allergisch astma. Als een van de beide ouders astma heeft of allergisch is, maakt hun kind 50% kans om er ook aanleg voor te hebben. Wanneer beide ouders astmatisch of allergisch zijn, wordt dat zelfs 70 %. Een kind van ouders zonder astma of allergische aanleg zou slechts vijf tot tien procent kans hebben om hier toch last van te krijgen.

2. Niet-allergisch astma
U kunt ook astma hebben zonder allergisch te zijn. Dan krijgt u klachten door niet-allergische prikkels. Bijvoorbeeld uitlaatgassen, rook, benzine, parfum, drukinkt, schoonmaakmiddelen enzovoorts. U kunt ook last hebben van weersomstandigheden, zoals kou, mist en vochtige lucht.
Deze vorm van astma ontwikkelt zich meestal na het 30e levensjaar en is vaak moeilijker te behandelen dan allergisch astma.

Over het precieze ontstaansmechanisme bestaat nog grote onduidelijkheid. Vermoed wordt dat een luchtweginfectie aan de basis kan liggen van een niet-allergische astma.
Een specifieke vorm van niet-allergisch astma is beroepsastma. Dat kan ontstaan als u beroepsmatig vaak en langdurig blootgesteld wordt aan bepaalde chemicaliën of andere irriterende stoffen.

3. Inspanningsastma
Inspanningsastma is een speciaal soort astma. De aanvallen worden alleen door lichamelijke inspanningen uitgelokt. De astma-aanval komt niet op tijdens het bewegen zelf, maar pas 10 tot 15 minuten erna.
Vooral de intensiteit van de activiteit speelt een rol. Het komt dan ook vaker voor bij (top)sporters. De toegenomen ademhaling die samengaat met sportieve inspanningen, leidt tot uitdroging en afkoeling van de luchtwegen. Die veranderingen kunnen ze doen samenkrimpen.
Vaak schrijft uw arts een medicijn in een inhaltor voor dat u inneemt voor u begint met sporten. Dat zorgt ervoor dat u minder last heeft.
Bij inspanningsastma is het belangrijk om rustig aan te beginnen met een activiteit. Zo kunnen uw longen wennen aan de overgang van rust naar inspanning. Koude en droge lucht zorgen vaak dat u meer last heeft.

Bronnen/
https://www.longfonds.nl/astma/alles-over-astma/soorten-astma#
https://www.ntvg.nl/artikelen/intrinsiek-asthma-bronchiale/volledig
https://www.nhg.org/standaarden/volledig/nhg-standaard-astma-bij-volwassenen
https://www.nhg.org/standaarden/volledig/nhg-standaard-astma-bij-kinderen
http://www.worldallergy.org/educational_programs/world_allergy_forum/neworleans2010/obyrne.php
https://www.asthma.org.uk/


Laatst bijgewerkt: september 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram