Vrouwen met astma mogelijk minder snel zwanger

123-vr-astma-puff-170-01.jpg

nieuws Bij vrouwen met astma duurt het mogelijk langer voordat ze zwanger raken, blijkt uit Deens onderzoek bij 15.000 tweelingen. Gemiddeld krijgen ze wel evenveel kinderen als vrouwen zonder astma.

Uit eerdere onderzoeken bleek al dat er een mogelijke samenhang was tussen astma en vruchtbaarheid. Zo kan astma invloed hebben op de menstruatie, zwangerschap en miskramen.

Uit dit onderzoek blijkt dat het bij vrouwen met astma vaker langer dan één jaar duurde voordat ze zwanger raakten (27%) dan bij gezonde vrouwen (21,6%). Bovendien hadden vrouwen die niet behandeld werden voor astma meer moeite om zwanger te raken (30,5%), dan vrouwen die wel behandeld werden (23,8%).
Ook leeftijd bleek invloed te hebben. Vrouwen boven de dertig met astma, moesten vaker meer dan 1 jaar wachten voordat ze zwanger werden (32,2%) dan vrouwen onder de dertig met astma (29,4%). Hierbij is het effect bij oudere vrouwen mét astma dus nog sterker dan bij oudere vrouwen zonder astma.

Maar er is een lichtpuntje: vrouwen met astma hadden gemiddeld evenveel kinderen als vrouwen zonder astma. Maar vrouwen zonder astma hadden die kinderen al vaak op iets jongere leeftijd dan vrouwen met astma (25,5 jaar versus 26,2 jaar).


Laatst bijgewerkt: mei 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram