Minder astma op de boerderij

nieuws Dat kinderen die opgroeien in minder hygiënische omstandigheden, bv. op een boerderij waar ze in aanraking komen met dieren en stof, minder astma hebben, is al langer bekend. Volgens een Oostenrijks onderzoek is vooral het eerste levensjaar doorslaggevend.
De studie vergeleek ruim 300 boerenkinderen van 6 tot 13 jaar met een kleine 500 leeftijdsgenootjes uit niet-boerengezinnen. Ze keken onder meer naar de melkconsumptie en blootstelling aan dieren, naar symptomen van allergie en astma, en naar de aanwezigheid van antilichamen tegen courante allergenen (allergie-opwekkende stoffen) in het bloed.
Bij de boerenkinderen werd minder astma en allergie vastgesteld. Kinderen die tijdens hun eerste levensjaar werden blootgesteld aan de allergenen bleken beter beschermd te zijn dan kinderen tussen 1 en 5 jaar.
Bij de kinderen die al tijdens hun eerste levensjaar melk dronken en in contact kwamen met de dieren werd slechts bij 1% astma en bij 3% hooikoorts vastgesteld, in vergelijking met resp. 11% en 13% bij de kinderen die voor de eerste keer tussen 1 en 5 jaar werden blootgesteld aan de hoeve-omgeving.
De onderzoekers stelden ook vast dat bij kinderen die langdurig op de hoeve verbleven (tot de leeftijd van 5 jaar) het minst astma, hooikoorts en huidallergie voorkomt.

Bron: The Lancet 2001, 1129-1133


Laatst bijgewerkt: januari 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram