Astma verdwijnt na maagverkleining

123-meisje-astma-puffer-170-08.jpg

nieuws Mensen met ernstig overgewicht die astma hebben profiteren nog meer van een operatieve maagverkleining dan obese mensen zonder astma. De astmatische klachten verdwijnen, de longen functioneren aanzienlijk beter. Dat blijkt uit onderzoek aan het Leids Universitair Medisch Centrum.

Ernstig overgewicht en astma gaan vaak samen. De studie onderzocht of die klachten verminderen na een maagoperatie.
Van 27 patiënten met overgewicht die een operatieve maagverkleining zouden ondergaan werd de longfunctie gemeten om te bepalen of zij aan astma leden en zo ja, in welke mate. Na de operatie mat men de longfunctie opnieuw. Ter controle bepaalde men de longfuncties bij obese mensen zonder astma voor en na de operatie en bij obese mensen met astma die geen operatie ondergingen.

Geen astmatische klachten meer
Na de operatie verdween de astma. De longfunctie was veel beter dan verwacht en patiënten hadden geen astmatische klachten meer. Een operatieve maagverkleining levert mensen met ernstig overgewicht een enorme gezondheidswinst op, maar voor de groep die ook astma heeft is de winst extra groot.

Er is een kleine tegenvaller: de kans op allerlei complicaties na de operatie, waaronder longontsteking en longfalen, is juist groter voor mensen die een slechte longfunctie hebben. Maar dat risico is laag. Het weegt niet op tegen de enorme gezondheidswinst.

Ontsteking
Of overgewicht en astma inderdaad vaak samengaan is tot nu toe moeilijk vast te stellen. Een hypothese is dat buikvetweefsel een lage ontsteking in het hele lichaam opwekt die de kans op een chronische luchtwegontsteking - de definitie van astma - vergroot. In weefselmonsters van de luchtwegen van obese mensen met astma voor en een jaar na de operatie werden echter geen sporen van ontsteking gevonden. Mogelijk is astma die samengaat met obesitas een apart type met andere ontstekingskenmerken

Laatst bijgewerkt: november 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram