Astma: fysieke training is een goede remedie!

123-lopen-sport-aatletiek-tieners.jpg

nieuws Elke dag een half uur fysieke activiteit is een ideale surplus voor astmapatiënten. Het helpt om hun ademhalingsproblemen beter onder controle te houden.

Laten we beginnen met de conclusie van het onderzoeksteam aan de Concordia Universiteit van Montreal: ‘het zou fantastisch zijn, mocht de arts naast de klassieke medicatie aan astmapatiënten ook aanbevelen om wat beweging te doen’. Vroeger werden astmapatiënten afgeraden om een fysieke inspanning te doen, uit schrik dat die zou leiden tot kortademigheid ee een astma-aanval zou uitlokken. Het is inderdaad zo dat er een risico is op bronchospasmen ten gevolge van een inspanning maar als de patiënt in kwestie vlak voor de inspanning zijn inhalator gebruikt en daarna voldoende tijd neemt om te recupereren, zou alles zonder problemen moeten verlopen.

’Er is geen enkele geldige reden om geen fysieke activiteit te doen’ zeggen deze specialisten in de bewegingswetenschappen. Integendeel, uit een enquête bij een duizendtal astmapatiënten blijkt dat wie regelmatig een fysieke inspanning doet, de symptomen dubbel zo goed onder controle heeft in vergelijking met wie nooit een fysieke activiteit doet. En dat moet geen grote inspanning zijn: een half uur per dag stappen, fietsen, fitness, yoga, zwemmen .... quasi elke sportieve activiteit eigenlijk zou de situatie aanzienlijk verbeteren.

Wie doorzet bereikt de beste resultaten: gedurende een jaar elke dag dertig minuten fysieke activiteit is prima. Maar een beetje beweging per dag is uiteraard nog altijd beter dan niets, hoewel te veel altijd beter is dan wat te weinig. Het is uiteraard belangrijk dat je het eerst met je arts bespreekt om uit te zoeken wat in jouw geval de optimale frequentie en intensiteit van fysieke inspanning is.

bron: BMJ Open Respiratory Research (http://bmjopenrespres.bmj.com)

Laatst bijgewerkt: januari 2016
Gaat je kind gezond de winter tegemoet? Gaat je kind gezond de winter tegemoet?
Vibovit

Ben jij ook vaak bezorgd over de hoeveelheid vitamines en voedingsstoffen die je kind binnen krijgt ? Fysieke en mentale groei vraagt veel energie. Er is een makkelijke manier om te voorzien in die behoefte.

Ontdek het hier

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram