Geen operatie maar antibiotica bij appendicitis?

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Een ongecompliceerde appendicitis kan waarschijnlijk evengoed met antibiotica worden behandeld als met een operatie. Dat moet alleszins blijken uit een nieuwe studie in Finland gepubliceerd in het artsenblad JAMA.

Het operatief wegnemen van de appendix is de huidige standaardbehandeling voor mensen met een ontsteking van de blindedarm. Omdat uit de meeste studies blijkt dat minstens 10% van de verwijderde blindedarm niet ontstoken is en enkele onderzoeken suggereren dat antibiotica soms ook effectief kunnen zijn, vergeleek de zogenaamde ‘APPAC’-studie de behandeling van een appendicitis met antibiotica of met een operatie. In totaal kregen 530 volwassenen met symptomen van acute blindedarmontsteking ofwel een antibioticakuur gedurende tien dagen ofwel een operatie. Wanneer de toestand van de patiënt met antibiotica verslechterde, werd alsnog een operatie uitgevoerd.

27 procent van de patiënten die antibiotica hadden gekregen, moesten over een periode van 1 jaar toch nog geopereerd worden. Bij 73 procent volstond dus de behandeling met antibiotica.

De behandeling met antibiotica is dus niet gelijkwaardig aan een operatie (vermits 27 procent alsnog moest geopereerd worden). Maar de patiënten die met antibiotica werden behandeld, hadden minder postoperatieve complicaties, zoals een wondinfectie.

Volgens de auteurs toont deze studie aan dat het gebruik van antibiotica bij ongecompliceerde appendicitis verder moet onderzocht worden. Mogelijk kan bij bepaalde patiënten een operatie vervangen worden door een antibioticakuur.


Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram