Antidepressivum paroxetine gevaarlijk voor jongeren

Laatst bijgewerkt: oktober 2015
free-Seroxat,-10-15.jpg

nieuws Het antidepressivun paroxetine (merknaam Seroxat) is niet veilig en heeft ook nauwelijks effect voor kinderen en jongeren met een ernstige depressie. Dat blijkt uit een nieuwe analyse van onderzoeksgegevens van het farmaceutische bedrijf GSK in het Britisch Medical Journal (BMJ). De oorspronkelijke studie uit 2001 kwam tot het besluit dat paroxetine beter werkt dan andere antidepressiva en minstens even veilig is.

In tegenstelling tot de originele publicatie toont de heranalyse van de onderzoeksgegevens door een onafhankelijk onderzoeksteam geen gunstig effect van paroxetine ten opzichte van placebo, en is er een verhoogd risico van ernstige psychiatrische effecten (o.a. zelfmoordgedachten). Hetzelfde geldt trouwens voor imipramine dat eveneens in de studie werd onderzocht.
De reden van de heranalyse was de groeiende bezorgdheid aangaande gemelde ernstige nevenwerkingen van paroxetine. Onmiddellijk na de publicatie uit 2001 bekritiseerde de Amerikaanse Food and Drug Administration het onderzoek. GSK werd al in 2012 in de Verenigde Staten veroordeeld voor frauduleuze promotie van paroxetine en moest het een boete van 3 miljard dollar betalen.

In Europa en ook in ons land is paroxetine niet goedgekeurd voor de behandeling van depressie bij jongeren. Dat staat ook uitdrukkelijk vermeld op de bijsluiter. Toch zouden heel wat artsen het middel voorschrijven. Nochtans stelt het Belgisch Centrum voor farmacotherapeutische Infromatie (BCFI) uitdrukkelijk dat "bij kinderen en adolescenten is voor geen enkel antidepressivum de doeltreffendheid afdoende bewezen; er is daarenboven, vooral bij de start van de behandeling, een verhoogd risico van zelfmoordgedachten en automutilatie."

http://www.bmj.com/cgi/doi/10.1136/bmj.h4320
http://www.bmj.com/cgi/doi/10.1136/bmj.h4629
http://www.bmj.com/cgi/doi/10.1136/bmj.h4601
http://www.bcfi.be/nieuws/index.cfm?welk=734&category=GOW
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram