Prikpil verhoogt risico op borstkanker

nieuws Nieuw onderzoek gepubliceerd in het vakblad Cancer Research toont aan dat de prikpil, in tegenstelling tot wat tot nu toe werd gedacht, het risico op borstkanker bij jonge vrouwen doet stijgen. De prikpil bevat een progestageen (medroxyprogesteron acetaat), dit is een vrouwelijk hormoon. Door toediening van het progestageen hebt u geen eisprong, wordt de baarmoederwand minder geschikt gemaakt voor innesteling van een bevruchte eicel en wordt het slijm rond de ingang van de baarmoedermond minder doorgankelijk voor spermacellen.

Het onderzoek volgde ruim 1.000 vrouwen tussen 20 en 44 jaar oud bij wie borstkanker was vastgesteld, en vergeleek die met 1.000 gezonde leeftijdsgenoten. Ongeveer 10% daarvan gebruikte de prikpil. Vrouwen die de prikpil gebruikten hadden na één jaar gemiddeld 2,2 keer meer kans op borstkanker dan vrouwen die de prikpil niet gebruikten. Dat verhoogde risico verdween weer enkele maanden nadat met de prikpil was gestopt.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram