Prikpil verhoogt risico op borstkanker

Laatst bijgewerkt: juli 2022

nieuws Nieuw onderzoek gepubliceerd in het vakblad Cancer Research toont aan dat de prikpil, in tegenstelling tot wat tot nu toe werd gedacht, het risico op borstkanker bij jonge vrouwen doet stijgen. De prikpil bevat een progestageen (medroxyprogesteron acetaat), dit is een vrouwelijk hormoon. Door toediening van het progestageen hebt u geen eisprong, wordt de baarmoederwand minder geschikt gemaakt voor innesteling van een bevruchte eicel en wordt het slijm rond de ingang van de baarmoedermond minder doorgankelijk voor spermacellen.

Het onderzoek volgde ruim 1.000 vrouwen tussen 20 en 44 jaar oud bij wie borstkanker was vastgesteld, en vergeleek die met 1.000 gezonde leeftijdsgenoten. Ongeveer 10% daarvan gebruikte de prikpil. Vrouwen die de prikpil gebruikten hadden na één jaar gemiddeld 2,2 keer meer kans op borstkanker dan vrouwen die de prikpil niet gebruikten. Dat verhoogde risico verdween weer enkele maanden nadat met de prikpil was gestopt.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram