Nieuwe anticonceptie app: periodieke onthouding

Laatst bijgewerkt: januari 2018
ac-app-Natural_Cycles_07-17.jpg

nieuws

Er is een nieuwe vorm van anticonceptie in opmars dat vrij is van hormonen en medische interventies. Hoewel het concept van periodieke onthouding niet nieuw is, is er nu een app, Natural Cycles, die als eerste medisch goedgekeurd en gecertificeerd is als betrouwbare vorm van anticonceptie. Mits consistent gebruikt is de effectiviteit vergelijkbaar met de pil, meldt de Nederlandse organisatie van verloskundigen KNOV. Dit zou voor vrouwen die veel klachten hebben van hormonale anticonceptie een uitkomst kunnen bieden.

Temperatuurmeting

De nieue app werd op punt gesteld door Elina Berglund fysicus bij CERN. Na de ovulatie is een vrouwenlichaam tot een halve graad warmer. Samen met een serie andere variabelen verwerkte Berglund deze informatie tot een algoritme. Op basis van een dagelijkse temperatuurmeting vertelt de formule wanneer u mogelijk vruchtbaar bent, en wanneer (vrijwel zeker) niet.
De app vraagt elke ochtend om uw temperatuur, waarna u groen of rood licht krijgt. Bij groen kunt u veilig vrijen, bij rood gebruikt u beter een condoom. In het begin zult u misschien evenveel rode als groene dagen hebben, omdat de app uw cyclus moet leren kennen. Na een aantal cycli is de verhouding ongeveer twee derde groen, een derde rood.
Inmiddels gebruiken zo'n 150.000 vrouwen de app. Een klinische studiegroep analyseerde de gegevens van meer dan 4.000 gebruikers tussen de 20 en 35 jaar. Gedurende één jaar raakten 7 op de 100 vrouwen zwanger van wie 5 op de 1.000 op een groene dag, dus door systeemfalen.
In de praktijk komt de zwangerschapskans neer op 7 procent, of een 7 op de Pearl Index. Deze score is vergelijkbaar met die van de hormoonpil.

Niet voor iedereen

Deze vorm van contraceptie is niet voor iedereen aan te raden, omdat het consequent gebruik vereist. De app wordt op dit moment dan ook vooral voorgelegd aan vrouwen van boven de twintig met een vaste partner.
De app is tegen betaling beschikbaar voor iOS en Android.

Lees ook: App mogelijk niet geschikt als voorbehoedsmiddel

Bron

http://www.knov.nl/actueel-overzicht/nieuws-overzicht/detail/nieuwe-anticonceptie-app-periodieke-onthouding/2118
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram