Geen menstruatie op vakantie

123-menstr-maandv-tampon-170_06.jpg

nieuws Vindt u het vervelend om op vakantie of op kamp menstruaties te hebben? Er bestaan verschillende methoden om dat te voorkomen. Wanneer u de pil gebruikt, is het redelijk eenvoudig de menstruatie te vervroegen of uit te stellen, zonder het risico te lopen dat u alsnog zwanger raakt. In tegenstelling tot wat velen denken vormt dit geen probleem voor de gezondheid. Vraag hoe dan ook vooraf raad aan uw arts

• U kunt de maand voor u met vakantie gaat uw menstruatie vervroegen. U neemt dan minder stopdagen tussen twee strips of u stopt eerder met een strip. Na 2 of 3 dagen krijgt u dan een bloeding. Daarna begint u met een nieuwe strip. U moet wel altijd minimaal 14 dagen achter elkaar een pil innemen. En u mag nooit langer dan 7 dagen stoppen. De pil is dan namelijk minder betrouwbaar.

• Voor het uitstellen van de menstruatie bij de gewone eenfase combinatiepil, gaat u door met een nieuwe strip zodra de oude strip op is (zonder te stoppen voor de menstruatie die tussen twee strips optreedt). U kunt tot 3 volledige strips achter elkaar nemen. Houd er wel rekening mee dat dan de kans groter wordt dat u tussenbloedingen krijgt. Gebruikt u een pilmerk waarbij een strip 28 tabletten bevat (waarvan dus 6 of 7 neppillen voor de laatste week), sla dan de laatste pillen over en ga onmiddellijk door met de nieuwe strip.

• Neemt u een twee- of driefasenpil, ga dan zonder stopweek door met de pillen van de nieuwe strip die dezelfde kleur/samenstelling hebben als de laatste pillen van de vorige strip. Bij een bifasische pil (2 kleuren) pikt men voor het onderdrukken van de menstruatie alleen de tabletten van fase II op.
Gebruiksters van de trifasische pil nemen de pillen van fase III. Een andere mogelijkheid is om onmiddellijk voor het ingaan van de stopweek over te schakelen op een eenfasepil met eenzelfde of hoger progestageengehalte. Wel opletten, want hoe langer de menstruatie wordt uitgesteld, hoe groter de kans op doorbraakbloedingen. Er treedt dan onverwacht een menstruatieachtige bloeding op, die omwille van het feit dat ze plots op komt zetten, nog vervelender is dan een gewone menstruatie.

• Met de hormoonpleister kunt u een menstruatie uitstellen door 1 of 2 weken langer door te plakken en dus geen pleistervrije week te houden. Soms treedt er dan alsnog een doorbraakbloeding op. Artsen adviseren om in elk geval na 6 pleisterweken een stopweek te houden.

• Ook met een hormonenring kunt u de menstruatie vervroegen of uitstellen. Wanneer u de menstruatie wilt uitstellen, verwijdert u de ring zoals gebruikelijk na de derde week. Maar nu brengt u direct de nieuwe ring in, en slaat u de ringvrije week met de maandelijkse bloeding over. Dit kunt u enkele malen herhalen (telkens na drie weken direct een nieuwe ring inbrengen). Maar naarmate u de menstruatie langer uitstelt, is de kans op tussentijds bloedverlies groter.?

• Indien u geen hormonale anticonceptie gebruikt, kan uw arts een progestageen voorschrijven. Als de inname ten laatste start ongeveer een week voor het verwachte begin van de menstruatie, slaagt men er met deze werkwijze meestal in de menstruatie twee tot drie weken uit te stellen. Wie op voorhand weet wanneer een menstruatie niet wenselijk is, kan beter (tijdelijk) twee maanden de anticonceptiepil slikken.


Laatst bijgewerkt: juni 2013
Hoe vitamine D snel en makkelijk op peil brengen? Hoe vitamine D snel en makkelijk op peil brengen?
Vista-life pharma

Onze vitamine D is op het laagste niveau in de winter en het voorjaar. Ontdek hoe vitamine D op peil te brengen en geniet van zijn weldaden.

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram