Hoge Gezondheidsraad in België waarschuwt voor verspreiding van gevaarlijke CPE-bacteriën

nieuws De Hoge Gezondheidsraad in België waarschuwt voor de verspreiding van de zogenaamde CPE-bacteriën (Carbapenemase Producing Enterobacteriaceae) in de Belgische ziekenhuizen. Dat zijn bacteriën die tegen de meeste antibiotica bestand zijn. Tijdens de eerste tien maanden van 2011 werden in drie ziekenhuizen epidemieën en in een twaalftal instellingen sporadische gevallen van CPE vastgesteld.

Het probleem beperkt zich niet langer tot patiënten die overgebracht werden uit CPE-endemische landen. Recent is vastgesteld dat CPE nu ook in sommige Belgische ziekenhuizen circuleren, zodat dringend maatregelen moeten getroffen worden.
De opkomst van de bacteriën is verontrustend, want de mogelijke behandelingen bij besmette patiënten zijn erg beperkt. Slechts weinige antibiotica zijn namelijk actief tegen CPE, meldt de Hoge Gezondheidsraad. De raad dringt dan ook aan op snelle en accurate maatregelen.

Steeds meer patiënten blijken de CPE buiten de ziekenhuisomgeving te hebben opgelopen. Risicopatiënten moeten systematisch opgespoord worden en besmette patiënten moeten in een individuele kamer geïsoleerd worden. Verder moet er ook een centraal registratiesysteem ontwikkeld worden dat onder meer door het nationaal referentiecentrum voor resistente enterobacteriën gecoördineerd wordt.

Een groep experts werkt onder auspiciën van de Hoge Gezondheidsraad ook nationale aanbevelingen uit over hoe de verspreiding van dergelijke bacteriën in Belgische ziekenhuizen bestreden kan worden.


Laatst bijgewerkt: juli 2022
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram