Voor jou gelezen op De Standaard

Nieuwe app helpt bij vliegangst

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws Het Nederlandse Vliegangstinstituut VALK, verbonden aan de Leidse universiteit, heeft een nieuwe app ontwikkeld die angstige reizigers moet bijstaan tijdens de vlucht.

De app voor iPhone werkt als een digitale ademcoach. Het geeft een ademritme aan en helpt angstige passagiers zo om hun ademhaling onder controle te krijgen en op die manier hartkloppingen en duizeligheid te vermijden.

Volgens Lucas van Gerwen, psychotherapeut en directeur van het VALK, leidt vliegangst tot een hoge spierspanning en een oppervlakkige adem, symptonen die de angst voor het vliegen nog versterken. ‘De mogelijkheid om de ademhaling te visualiseren geeft rust’, aldus van Gerwen. ‘Negatieve gedachten krijgen geen kans wanneer gebruikers blijven kijken naar een rustige ademhalingsbeweging.’

Deze nieuwe app is een onderdeel van de vliegangstapplicatie die vorig jaar werd gelanceerd. Gebruikers kunnen via een menu kiezen uit informatie over hun vlucht, zoals de start, de turbulentie en de landing. Ook een minicursus over de luchtvaart met een aantal feiten vormt een wezenlijk therapeutisch onderdeel van de app. Twee ontspanningsoefeningen en een paniekknop bieden een oplossing als de angst toch plots toeslaat.

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/DMF20130530_00604271


De Standaard
volgopfacebook

volgopinstagram