Angst voor bestrijdingsmiddelen op groente en fruit is onnodig

nieuws Op groente en fruit in de winkel kunnen restjes van bestrijdingsmiddelen voorkomen, maar dat is geen serieus gevaar voor de volksgezondheid. Die conclusie trekt het Nederlandse Voedingscentrum uit een analyse van meetgegevens van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit.

De kans om groente of fruit te eten met een schadelijke hoeveelheid bestrijdingsmiddel is verwaarloosbaar klein, omdat overschrijdingen heel weinig voorkomen. En als ze voorkomen, dan is de dosis zo klein dat het risico voor de gezondheid te verwaarlozen is. Het risico dat consumenten, inclusief kinderen en baby’s, lopen is zelfs zo gering dat dit het eten van voldoende groente en fruit op geen enkele manier in de weg staat.
Sterker nog: geen fruit en groente eten is een groter gevaar voor de gezondheid.

Het Voedingscentrum benadrukt dat partijen met te veel bestrijdingsmiddel niet in de winkel terecht mogen komen. Ook producenten moeten hun best doen om geen of zo weinig mogelijk bestrijdingsmiddel te gebruiken. Uit de test van de NVWa bleek overigens dat er geen verschillen bestaan tussen de verschillende winkelketens. Het maakt niet uit in welke winkelketen je groente of fruit koopt.
Wie bestrijdingsmiddelen om principiële redenen geheel wil vermijden, kan groente of fruit kiezen die biologisch is geteeld. Bij biologische gewasbescherming mogen alleen bepaalde middelen.

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram