Angst van de moeder beïnvloedt baby

Laatst bijgewerkt: september 2019

nieuws Angsten tijdens de zwangerschap verdubbelen het risico op een hyperactieve baby, zo suggereert een onderzoek van het Londense Imperial College. Moeders die tijdens de laatste drie maanden van de zwangerschap zeer angstig waren en leden aan paniekaanvallen, bleken meer kinderen met gedragsproblemen op latere leeftijd ter wereld te brengen. Vooral bij jongentjes was het verband opvallend. Maar het onderzoek stipt ook aan dat 9 op de 10 moeders met zeer ernstige angstproblemen toch nog altijd een gezonde baby ter wereld brengen. Verder wordt ook opgemerkt dat stemmingswisselingen tijdens de zangerschap zeer normaal zijn en dat het onderzoek alleen betrekking had op ernstige angststoornissen.
Een mogelijke verklaring voor het fenomeen is dat bepaalde hormonen zoals cortisol die vrijkomen bij angstaanvallen mogelijk terecht komen in de placenta en de hersenen van de foetus kunnen beïnvloeden.
De onderzoekers raden alle zwangere vrouwen aan om tijdens de zwangerschap voldoende tijd voor zichzelf te nemen en regelmatig te rusten en te ontspannen.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram