Angst beïnvloedt dagelijks leven van 1 op 5 Vlamingen

Laatst bijgewerkt: juli 2022

nieuws Volgens een onderzoek van CM vindt bijna 1 op 6 Vlamingen (16%) zichzelf behoorlijk tot heel angstig. Slechts 1 op 5 Vlamingen (20%) vindt zichzelf helemaal niet angstig.

Vrouwen zijn angstiger dan mannen: 31% van de mannelijke respondenten vindt zichzelf helemaal niet angstig tegenover 16% van de vrouwen. Machogedrag of niet, mannen (38%) zullen minder snel met familie, vrienden of kennissen over hun angsten praten dan vrouwen (52%).

Voor 22% van de Vlamingen zijn die angsten zelfs een onoverkomelijke drempel om bepaalde zaken te ondernemen. Verder blijkt dat meer dan 7 op 10 Vlamingen (71%) af en toe te kampen heeft met fysieke angstsymptomen. Zo zijn ze gespannen (43%), hebben ze moeite om de slaap te vatten (40%), last van een versnelde hartslag (32%) of van overmatig zweten (15%). 7% van de ondervraagden ondervindt een verlies van eetlust omwille van angst.

Dit terwijl angsten doorgaans met een beetje hulp te overwinnen zijn. Toch schuwen veel Vlamingen therapie: slechts 23% van de ondervraagden zou professionele hulp overwegen om hun angsten te behandelen. Vrouwen (26%) zullen eerder psychologische hulp overwegen dan mannen (14%).”

Top 10 van de meest voorkomende angsten:

1. Angst dat mijn dierbaren iets overkomt (63,4%)
2. Angst dat onze kinderen het veel minder goed zullen hebben (37,9%)
3. Angst dat ik iets niet aankan of verkeerd doe (36,2%)
4. Angst om ziek te worden (35,1%)
5. Angst om financiële problemen te krijgen (35%)
6. Angst van extreme geloofsovertuigingen (33,9%)
7. Angst om ’s avonds alleen de straat op te gaan (27,4%)
8. Angst om eenzaam te worden (26,8%)
9. Angst om uitgelachen te worden (20,9%)
10. Angst dat we afstevenen op een escalatie van conflicten en oorlogen (20,4%)


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram